23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Sumnjive aplikacije blokiraju vozila u Banjaluci

BANJALUKA – Pojedini korisnici parkinga u gradu, koji ovu uslugu plaćaju putem aplikacija za plaćanje parkinga preuzetih sa interneta, bili su neugodno iznenađeni kada su zatekli blokirano vozilo iako su, tvrde, uslugu uredno platili.

Takav slučaj desio se Branku P. prije nekoliko dana.

– Radnici na parkingu su mi rekli da moja uplata uopšte nije registrovana u njihovom sistemu. Ne znam šta se desilo, jer sam uvijek do sada na taj način plaćao parking – kaže Branko.

Šef Odsjeka za parkinge i garaže Branimir Papić potvrdio je da od početka 2016. dnevno imaju po tri takva slučaja, te da su uzrok tome aplikacije koje su korisnici preuzeli sa interneta.

– Te aplikacije do određene mjere funkcionišu, ali one sigurno nisu pouzdane. Događa se da korisnik putem aplikacije plati parking i dobije obavještenje da je uplata uspjela. Skida mu se određena suma sa računa, a mi u našem sistemu nemamo podatak da je on platio parking. Naš radnik mora blokirati vozilo i naplatiti kaznu i onda dolazi do problema sa građanima koji su u toj situaciji. Iako nam korisnik pokazuje da je platio parking, mi nemamo registrovanu transakciju i ne možemo ga osloboditi naplate kazne – kazao je Papić.

On apeluje na korisnike da plaćaju parking putem SMS-a prema uputstvima koja se nalaze na naljepnicama na automatima, te na tablama.

– Građani parking mogu platiti tako što će poruku, u kojoj je navedena registarska oznaka automobila, bez crtica, poslati na odgovarajući broj, a ako je transakcija uspješno obavljena, pošiljalac će dobiti povratnu poruku sa svim podacima i potvrdom o plaćenom parkingu – kazao je Papić.

Dodao je da bi od početka marta trebalo da bude moguće plaćanje parkinga putem SMS-a posredstvom drugih mobilnih operatera, a ne kao što je do sada bio slučaj samo za korisnike usluga „m:tela“.

Iz „m:tela“ poručuju da je „m:go“ jedina oficijelna aplikacija ove kompanije putem koje je moguće platiti parking.

– Ona funkcioniše bez ikakvih poteškoća, a korisnički centar kompanije „m:tel“ nije primio žalbe zbog njenog nefunkcionisanja. Na tržištu postoje aplikacije namijenjene za plaćanje parkinga koje su kreirala privatna lica. One nisu u vlasništvu niti u nadležnosti „m:tela“ i moguće je da su problemi nastali usljed neefikasnosti pomenutih aplikacija. Stoga našim korisnicima svakako preporučujemo da za plaćanje parkinga koriste „m:go“ aplikaciju ili pošalju SMS – rekli su u „m:telu“.

Prošle godine na gradskim parkinzima zabilježeno je 2,68 miliona parkiranja, od čega je 1,19 miliona parkiranja plaćeno SMS porukom.

Iz Odsjeka za parkinge i garaže podsjećaju da su od 1. januara ove godine u funkciji novi brojevi za plaćanje parkinga SMS porukom. Tako za jedan sat parkiranja u prvoj zoni poruku treba poslati na broj 083 5101, dok je za isto vrijeme parkiranja u drugoj zoni potrebno poslati poruku na broj 083 5100. Za cjelodnevno parkiranje u prvoj zoni broj je 083 5102, a u drugoj 083 5103, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se