15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Stomačne tegobe pune banjalučke ambulante

U ambulantama porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka posljednjih mjesec dana povećan je broj pacijenata oboljelih od stomačnih viroza, potvrđeno je iz ove zdravstvene ustanove.

Pacijenti se žale na mučnine, povraćanje, tečnu stolicu, grčeve u stomaku, te povišenu tjelesnu temperaturu i osjećaj malaksalosti.

Iz Doma zdravlja Banjaluka ističu da od ovih bolesti obolijevaju pacijenti svih starosnih uzrasta, pišu “Nezavisne novine”.

“Kod ovakvih infekcija najosjetljivija su djeca i starije osobe. Najčešći uzročnici su enterovirusi i rota virusi, ali uzročnici mogu biti i bakterije”, kažu u Domu zdravlja.

Ističu da bolesnici mogu imati blaže, ali i teške simptome kada se obavezno treba javiti na ljekarski pregled. Najvažnija terapijska mjera je, kako ističu, nadoknada tečnosti i elektrolita, a bolesnicima se savjetuje dijeta i konzumacija bistrih supa, kuvane riže i mrkve, te dvopeka i veće količine čaja.

Ljekari upozoravaju i da je higijena ruku najvažnija mjera u prevenciji ove bolesti, čiji se uzročnici najčešće prenose prljavim rukama. Stanje u ostalim domovima zdravlja u RS je uobičajeno za ovo doba godine, piše MojKontakt.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se