18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Stokholm i London odbacuju stav panela UN

STOKHOLM – Švedska Vlada odbacila je danas zaključke panela UN da je osnivač „Vikiliksa“ „nezakonito pritvoren“ u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

Švedska Vlada je saopštila da je Asanž izabrao da boravi u Ambasadi Ekvadora.

„Švedske vlasti nemaju kontrolu nad njegovom odlukom o boravku u zgradi Ambasade. Asanž je slobodan da napusti Ambasadu kada god poželi“, navodi se u saopštenju Vlade.

Asanž /44/ sklonio se u Ambasadu Ekvadora u junu 2012. godine da izbjegne izručenje Švedskoj gdje je optužen za silovanje 2010. godine.

Britanija je saopštila da će da ospori mišljenje panela UN da je osnivač „Vikiliksa“ žrtva arbitrarnog pritvora te da će Asanž biti uhapšen ako napusti zgradu Ambasade.

„To ništa ne mijenja. Potpuno odbacujemo tvrdnje da je Asanž žrtva arbitrarnog pritvora. Mi ćemo formalno osporiti mišljenje radne grupe UN“, rekao je danas portparol Vlade.

Portparol je dodao da Asanž dobrovoljno izbjegava zakonito hapšenje izborom da ostane u Ambasadi.

„Optužba za silovanje i dalje stoji kao i evropski nalog za hapšenje tako da London i dalje ima zakonsku obavezu da izruči Asanža Švedskoj“, rekao je portparol.

ASANŽA TREBA PUSTITI I PLATITI MU ODŠTETU

Panel nezavisnih stručnjaka UN saopštio je danas da osnivača „Vikiliksa“ DŽulijana Asanža treba osloboditi i platiti mu odštetu jer je „arbitrarno zatvoren“ u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

Asanž /44/, koji se suočava sa izručenjem Švedskoj zbog optužbi za silovanje, zatražio je azil u ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine.

„‘Radna grupa za arbritrarni pritvor’ razmatra različite forme uskraćivanja slobode kojima je podvrgnut DŽulijan Asanž, što predstavlja oblik arbitrarnog pritvora“, rekao je šef ove grupe Seong-Fil Hong.

On je dodao da se pritvor mora okončati, da se moraju poštovati fizički integritet i sloboda kretanja Asanža i da mu se mora dati pravo na kompenzaciju.

On tvrdi da je Asanž pritvoren jer se suočava sa hapšenjem čim izađe iz zgrade Ambasade.

Tužilaštvo u Švedskoj saopštilo je da odluka panela UN neće imati formalnog uticaja na njihovu istragu, a policija Britanije navodi da će Asanž biti uhapšen ako izađe.

Asanž se u septembru 2014. godine obratio UN tvrdeći da je „arbitrarno priveden“ jer ne može izaći, a da ga ne uhapse.

U njegovoj pritužbi protiv Britanije i Švedske navodi se da je „njemu uskraćena sloboda na arbitraran način na neprihvatljiv vremenski period“.

Švedsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je primilo k znanju da se odluka panela UN „razlikuje od odluke švedskih vlasti“.

SRNA/Rojters

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se