9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Šojgu: Rusija i Iran će jačati vojnu saradnju

MOSKVA – Rusija i Iran će jačati vojnu saradnju i zajednički se boriti protiv zajedničkih prijetnji, između ostalog i protiv međunarodnog terorizma, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu nakon susreta sa iranskim kolegom Hoseinom Deganom, koji boravi u posjeti Moskvi.

„Siguran sam da će naš susret doprinijeti jačanju prijateljskih veza između ruskih i iranskih oružanih snaga“, rekao je Šojgu.

Iranski ministar, koji je doputovao u ponedjeljak, sastao se i sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i s potpredsjednikom vlade Dmitrijem Rogozinom.

Dvojica ministara su razgovarali i o mjerama za razvoj vojne saradnje dviju zemalja i postavili pravni temelj potpisivanjem ugovora između Teherana i Moskve.

„Rusija i Iran su spremni i da usklade stavove o velikom broju svjetskih i regionalnih pitanja“, dodao je Šojgu, govoreći o „sve dubljoj krizi na Bliskom istoku“.

„Naše zemlje su pred istim izazovima i prijetnjama u bliskoistočnom regionu i samo zajedničkim snagama ćemo ih savladati“, zaključio je Šojgu, prenosi Sputniknews.com.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se