18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Savjeti za zdravlje i dugovječnost travara Branislava Popovića

Branislav Popović (80) travar posebnog senzibiliteta i iskustva, učitelj po zanimanju, odrastao je u BiH, u Tuzli, ali ga je ratni vihor na prostorima SFRJ doveo u Bijelu kod Herceg Novog.

Tu je nastavio ono što radi već 50 godina: potragu za travama i pravljenje efikasnih lijekova biljnog porijekla.

Naučeno je potvrdio usavršavajući se u Botaničkoj bašti univerzitetskog centra Oxforda, koja je stara blizu 500 godina, i na Fakultetu herbalne medicine u Francuskoj, gdje ga je čuveni profesor Frans Peri upoznao s tajnama farmakologije (hemijski sastav ljekovitog bilja).

A onda je sve to golemo iskustvo pretočio u knjigu „Put do dobrog zdravlja i dugovječnosti“, koja je nedavno promovisana, pišu Novosti.

U knjizi su navedeni registar narodnih i latinskih imena ljekovitog bilja, uputstva za prepoznavanje bilja koje održava vitalnost organizma, ali i liječi od raznih bolesti, iskustva onih koji su uzimali preparate koje je Branislav spremio i još puno toga. Čuveni su njegovi preparati „srećko“ (za ostavljanje duhana), „jasmin“ (za otklanjanje problema s disajnim putevima), „dijana“ (za liječenje ženskih problema), pišu Vijesti.ba.

Penzionisani učitelj i dalje u prirodnim riznicama Crne Gore, Srbije i BiH traga za najboljim biljnim vrstama, koje sakuplja i od njih pravi meleme. Za tijelo, ali i za dušu.

– Fitoterapija (naučno bavljenje ljekovitim biljem) ima prednost nad konvencionalnom medicinom kada je riječ o tri grupe oboljenja: funkcionalni problemi digestivnog sistema (loše varenje, nadimanje, gubitak apetita, anoreksija, gastritis, opstipacija), zatim tegobe jetre (masna, tvrda, otekla jetra, hronični hepatitisi i drugo). U treću grupu spadaju takozvana anksiozno-neurotična stanja, gdje se, pored fitoterapije, primijenjuju akupunktura i meditativne nauke – zapisao je u svojoj knjizi autor, citirajući ljekara specijalistu Zorana Nikolića.

Popović, kaže da je danas, nažalost, mnogo šarlatana, kvazitravara i „prirodnih ljekara“, što smeta onima koji se bave ovom materijom ozbiljno,ali ponajviše ljudima koji od njih traže pomoć.

Sedam savjeta

Umjesto pojedinačnih recepata, Popović je dao sedam opštih savjeta za zdravlje:

  • Čuvajte se dosade, od nje se stari i boluje;
  • Bar šest-sedam puta mjesečno pročišćavajte jetru, jer je ona „čistač organizma“;
  • Prije doručka popijte supenu kašiku maslinovog ulja s nekoliko kapi limunovog soka;
  • Ishranu bazirajte na baznoj hrani (75 odsto), koju čine svježe voće i povrće, sirovo ili kuvano, začinjeno bilje, med…;
  • Mislite pozitivno, smijte se, jer je smijeh lijek;
  • Izbjegavajte slanu, masnu hranu, vruću i hladnu, bijeli šećer i bijeli hljeb;
  • Budite umjereni u svemu;
  • Što više boravite u prirodi

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se