15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Radončić: Izetbegović je znao da ću biti uhapšen, ovo je poruka Dodiku

Sud Bosne i Hercegovine naknadno će se izjasniti o današnjem zahtjevu Tužilaštva Bosne i Hercegovine o produženju pritvora za Fahrudina Radončića koji se prema juče potvrđenoj optužnici, uz ostalo, tereti za krivično djelo ometanje rada pravosuđa.

Takođe, Tužilaštvo BiH je zatražilo produženje mjera zabrane za Bakira Dautbašića i Bilsenu Šahman uz određeno ublažavanje.

U deset sati je počelo ročiste lideru SBB BiH Fahrudinu Radončiću koji je osumnjičen za ometanje rada pravosuđa, a na kome se razmatra prijedlog Tužilaštva BiH o produženju jednomjesečnog pritvora.

Uticaj na svjedoke

Tužilac Božo Mihajlović je kazao da Fahrudin Radončić nakon podizanja optužnice ima i još veći motiv da utiče na svjedoke i time ometa rad bh. pravosuđa.

Ti dokazi prikupljeni su prisluškivanjem razgovora Bakira Dautbašića i Almira Bašića i iz njih se vidi pokušaj uticaja na svjedočenje osoba koje se sada nalaze u KPD Zenica.

Tužilaštvo smatra da Radončić ima autoritativni položaj u odnosu na suoptužene, kao i u odnosu na Dnevni avaz, te da bi na taj način mogao uticati na tok istrage.

“Postoji bojazan da bi on (Radončić) na slobodi mogao ometati tok istrage i utjecati na svjedoke. On je udružio optužene u ovom slučaju. Osnovana je bojazan da bi mogao utjecati na svjedoke, posebno ako se uzme u obzir njegov autoritativan položaj koji ima”, rekao je Mihajlović.

Nagodba Tužilaštva i odbrane

Došlo je do načelne nagodbe između Tužilaštva i odbrane.

Naime, Tužilaštvo je pristalo na umanjenje mjera zabrane za Dautbašića i Šahman, čime se ukida kućni pritvor te se omogućuje da oni žive zajedno na jednoj adresi.

Takođe, Šahman ovom nagodbom ima pravo da putuje po cijeloj BiH dok je Dautbašiću kretanje ograničeno na KS a oboje se moraju javljati policiji dva puta sedmično.

Tužilaštvo je ostalo pri zahtjevu da se produži pritvor Fahrudinu Radončiću koji je u svom obraćanju rekao da se “preko njega želi uticati na medije i poslati poruka Miloradu Dodiku”.

Takođe, ponovio je da je Bakir Izetbegović ranije znao da će on biti uhapšen.

Prvooptuženi Radončić požalio se Sudu BiH kako je njegovo etničko izjašnjenje Bošnjak napisano, kako je rekao, početnim malim slovom u sudskim dokumentima.

Bošnjak sa velikim b

“Protestujem, jer ja sam političar kojeg je izabralo 200 hiljada Bošnjaka. Ja nisam Bošnjak sa malim slovom b, to nije ni Dautbašić niti Šahmanova. Ovo je pitanje identiteta”, rekao je Radončić.

Optužnica protiv njega, kako je rekao, politički je motivisana.

– To se radi od 2009. godine kada se provode mjere zaštite Bakira Hadžiomerovića jer ja navodno želim da ga ubijem. Onda, 2010. godine, kada su bili lokalni izbori, SDA daje saopćenje da sam ja naručilac ubistva Turkovića. Kasnije, 2013. godine, Izetbegović u “Oslobođenju” 13. aprila iste godine navodi kako “imamo ministra sigurnosti”, a to sam ja, “kojeg svjedokinja optužuje za ubistvo”. Zar je slučajnost da se na dan kada ja predajem kandidaturu na Kosovu čita optužnica gdje se ja spominjem kao suoptuženi? Šta Tužilaštvu BiH znači pismo koje mi je poslao Turković nakon čega sam uhapšen? Zar ja vršim pritisak na Tužilaštvo BiH koje dila informacije portalima? Zar imam motiva za ubistvo Delalića, koji je navodno spavao sa mojom ženom prije njenog braka sa mnom?”, rekao je Radončić.

Budući da ga se tereti za utjecaj na svjedokinju Azru Sarić, bivšu djevojku ubijenog Ramiza Delalića i svjedokinju u predmetu koji se vodi protiv Nasera Keljmendija na Kosovu, rekao je kako je nikada nije upoznao.

Ustvrdio je kako nikad nije upoznao ni optuženog Hadžijahića niti njegovu suprugu, dodavši kako je cijeli život bio legalista i kako je optužnica “politički motivisana”.

Podsjećamo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je 5. februara optužnicu protiv Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića. Sud BiH potvrdio je optužnicu u ponedjeljak, 15. februara.

SDA ga trebala podržati 2018. ?

Optuženi Fahrudin Radončić u izlaganju je ustvrdio da je SBB odustao od funkcije predsjedavajućeg Vijeća ministara nakon formiranja koalicije SDA-SBB u zamjenu za podršku SDA na izborima 2018. On je rekao da Bakir Izetbegović nema pravo na treći mandat te da je dogovoreno da on bude zajednički kandidat SDA i SBB-a.

Što se tiče imenovanja Nermane Hadžijahić, Radončić je rekao da on ne komunicira s nižim članovima i organima stranke. Prema njegovim riječima u vrijeme dok je on u pritvoru imenovano je 200 kadrova SBB-a te da o tome odlučuju organi SBB-a kao u svakoj ozbiljnoj političkoj stranci.

Organizovana grupa

“Navedene osobe se terete da su, između ostalog, organizirali i postali pripadnici organizirane skupine ljudi, koju je organizirao i istom rukovodio Fahrudin Radončić, te su svojim djelovanjem, međusobnim dogovaranjem i međusobno povezanim radnjama, u vremenskom periodu od 14. decembra 2015. godine do 12. januara 2016. godine počinili kaznena djela:

Fahrudin Radončić, kaznena djela Udruživanje radi činjenja kaznenih djela (čl. 249. KZBiH), Ometanje rada pravosuđa (čl. 241. KZBiH) i Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem (čl. 219. KZBiH);

Bakir Dautbašić, kaznena djela Udruživanje radi činjenja kaznenih djela (čl. 249. KZBiH), Ometanje rada pravosuđa (čl. 241. KZBiH) i Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem (čl. 219. KZBiH);

Bilsena Šahman, kazneno djelo Udruživanje radi činjenja kaznenih djela (čl. 249. KZBiH) i Ometanje rada pravosuđa (čl. 241. KZ BiH) i

Zijad Hadžijahić, kaznena djela Udruživanje radi činjenja kaznenih djela (čl. 249. KZBiH), Ometanje rada pravosuđa (čl. 241. KZBiH) te Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem (čl. 219. KZBiH).”

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se