18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Pomodarstvo banjalučkih srednjoškolaca: Pripreme za maturu kao za vjenčanje

Iako su proslave matura tek u maju, mnogi maturanti već sada razmišljaju o svim detaljima, pa se za njihovu pažnju utrkuju fotografi, šminkeri, krojači i butici. Pojedini idu u krajnosti i nude maturantima fotografije na kojima im gotovo u potpunosti mogu promijeniti lični opis.

Neke fotografske radnje nude napredne tehnike retuširanja – dodavanje trepavica i kompletne šminke, uvećanje usana, smanjivanje nosa, izbjeljivanje zuba, pa i sužavanje lica i sve to, naravno, u Fotošopu i drugim programima za obradu fotografija.

Posebna snimanja

Banjalučki maturanti su, prema mišljenju mnogih učenika, jedni od najpedantnijih kada su u pitanju pripreme za maturu. Neke učenice na proslavu mature gledaju kao na dan vjenčanja. Zbog toga se i roditeljima budžet za “opremu” maturanta iz godine u godinu uvećava, pa izdvajaju i više novca nego za jednu mladenku.

Neke djevojke, pored fotografisanja za pano, koje je obično u organizaciji škole, plaćaju i posebne “foto-šutinge” od oko 150 KM, a naručuju ih pola godine ranije. U tom periodu obično naručuju i profilne fotografije za Fejsbuk, a često i same rade takozvane selfije, pa fotografije obrađuju u filterima na društvenim mrežama poput Instagrama.

– Mislim da neke fotografske radnje pretjeruju. Možda na taj način žele da privuku maturante. Jer, što se tiče angažmana za izradu panoa u školama, to su poslovi koji su uglavnom davno dogovoreni i nekom novom je veoma teško da tu upadne. Od mene maturanti nisu zahtijevali ništa ekstremno. Uostalom, ekstremne obrade fotografija oduzimaju mnogo vremena iako postoje razni programi koji olakšavaju taj posao. I, što je najbitnije, nakon takve obrade, ma kako ona kvalitetna bila, maturanti će izgledati neprirodno. Takve ekstremne stvari ja ne bih nikad radio. Ko god ima više posla ne bi trošio toliko vremena na nekoliko fotografija – kaže za Press banjalučki fotograf Zoran Mrđenović.

Posebna snimanja se najčešće obavljaju u parkovima “Mladen Stojanović” i “Petar Kočić”, ali i u parkiću kod Gimnazije i kod zgrade Vlade. Prije pet ili 10 godina to je bilo za mnoge neobično, ali danas maturanti tačno znaju šta hoće i sve je daleko glamuroznije i isplanirano do detalja.

Doktorka psiholoških nauka sa Univerziteta u Banjaluci Ivana Zečević za Press kaže da su maturanti najmanje krivi, te da je sve to slika poremećenog sistema vrijednosti.

Šta se pamti

– Zašto kritikovati maturante. Njima se putem medija nameću dame idealnog izgleda, imamo ove i one zvjezdice, rijalitije, ali i roditelje koji to odobravaju. Te stvari počinju već sa malom maturom. Roditelji na njih mogu uticati, ali danas je to sve teže u ovakvom sistemu vrijednosti. Na širem planu ne možete mnogo učiniti, sve je individualno i taj period roditelji treba da preguraju sa svojom djecom kako znaju i umiju – priča Ivana Zečević.

Mnogi roditelji, bar po stanju kućnog budžeta, a često i po stresu, pamte mature svoje djece koja vrlo lako i za svaku situaciju prihvataju geslo „jednom se živi”. Naravno, nisu svi maturanti skloni pretjerivanjima. Ima i onih koji novac planiran za proslavu poklanjaju kolegama, koji su socijalno ugroženi ili bolesni, pa u defileu prođu obučeni kao da je u pitanju najobičniji dan. Dugoročno gledano, smatraju pedagozi, ta će djeca ostati upamćena, a ne oni koji su potrošili silan novac da bi tog dana izgledali – neprirodno.

Pod “radarom” prolaznika

Na području grada srednje obrazovanje, kako opšte tako i stručno, odvija se u 17 srednjih škola, i to u 13 javnih i četiri privatne. U školskoj 2015/2016. godini školuje se ukupno 10.091 srednjoškolac. Među njima su 2.853 učenika iz drugih opština, a školuju se u srednjim školama Banjaluke. Svi će se oni naći na panoima i pod “radarom” prolaznika ovoga ljeta širom grada, piše ATV.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se