23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Počinju pregovori o adaptaciji SSP-a: Da li će BiH zaštititi domaće poljoprivrednike?

SARAJEVO – U pregovorima o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, u poglavlju koje se odnosi na slobodnu trgovinu, pregovarački tim BiH danas će od predstavnika Evropske komisije tražiti postepeno prilagođavanje i određene kompenzacije, s obzirom na specifičnu ranjivost poljoprivrednog sektora u BiH.

Prije nešto više od osam godina BiH je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, čime je potvrdila status potencijalne kandidatkinje za EU, prenosi portal rtvbn.com.

Nakon jučerašnje predaje aplikacije za članstvo u EU, naredni korak je dobijanje kandidatskog statusa. U međuvremenu BiH treba raditi na sprovođenju brojnih reformi, a prije svega na implementaciji SSP-a.

Od deset poglavlja SSP-a najveći pregovori između BiH i Evropske komisije vode se u dijelu sporazuma koji govori o slobodnoj trgovini. Neophodno je usaglasiti listu proizvoda za koje će Bosna i Hercegovina, postepeno u periodu od pet godina, davati carinske ustupke do potpune liberalizacije trgovine s Evropskom unijom.

Bosna i Hercegovina uživa u jednostranim trgovinskim povlasticama od 1997. godine, kada je Evropska unija liberalizirala svoje tržište za proizvode iz BiH. Naravno, uz određena ograničenja na pojedine grupe proizvoda za koje EU insistira da zadrži kvote.

Potpisivanjem Sporazuma Bosna i Hercegovina počinje otvarati svoje tržište, odnosno smanjivati i ukidati carine na dogovorene grupe proizvoda. Najveći stepen zaštite će zadržati određeni poljoprivredni proizvodi, a neki će čak biti zaštićeni i nakon isteka prelaznog perioda od pet godina.

Upravo su poljoprivredni proizvođači iz BiH zabrinuti da bi implementacija SSP-a mogla ugroziti domaću proizvodnju, a prije svega proizvođače mlijeka i mliječnih proizvoda te mesa i mesnih proizvoda, jer bi proizvodi iz EU mogli predstavljati nelojalnu konkurenciju na domaćem tržištu za bh. proizvođače.

Delegacija Evropske komisije danas će u Sarajevu iznijeti svoj stav, dok će u ime pregovaračkog tima iz BiH Hamdo Tinjak, sekretar Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, istaći poziciju BiH u procesu adaptacije SSP-a.

U jučerašnjem obraćanju medijima ministar spoljnih trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović nije govorio o detaljima pregovaračke pozicije, ali je naglasio da će se ususret kompromisu zahtjevima Evropske komisije tražiti fazno prilagođavanje i određene kompenzacije, s obzirom na specifičnu ranjivost poljoprivrednog sektora u BiH.

„BiH će ostati na svojim pozicijama kada je riječ o traženju kvota za ribu, šećer, vino te voće i povrće“, kazao je Šarović.

Optimističan u svojim izjavama bio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je kazao kako BiH može postići kompromis s Evropskom komisijom, ali u isto vrijeme zaštititi i domaću poljoprivrednu proizvodnju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se