10.4 C
Zvornik
25. април 2024.

Pentagon nezadovoljan: Ozbiljni nedostaci F-35

VAŠINGTON – Kako se navodi u izvještaju Pentagonove službe koja nadzire izvršavanje obaveza iz ugovora o kupoprodaji vojne opreme, nije sigurno da će američke vazdušne snage svoje prve F-35 uspjeti da proglase operativnim do kraja 2016. kao što je bilo planirano.

Te letjelice „možda neće ispuniti tražene tehničke zahtjeve“ da bi se proglasile operativnima, ocjenjuje se u dokumentu kancelarije za operativno ispitivanje i procjenu, prenosi Index.hr.

Uzrok kašnjenja je u izuzetno složenom informatičkom sastavu F-35, koji i dalje pokazuje „nedostatke“.

Premda je mornarički korpus ljetos proglasio operativnim svojih prvih deset F-35 s vertikalnim polijetanjem i sletanjem, oni su zapravo daleko od potpune spremnosti za borbene zadatke, ističe se u izvještaju.

Nedostaci informatičkog sistema koji se još dotjeruje prouzrokuju „nejasnoće u signaliziranju opasnosti“ pilotu.

Izvještaj upozorava i na problem sa sjedištem za katapultiranje koje može da povrijedi, pa i da usmrti pilota u slučaju katapultiranja.

Zbog tog problema, za čije će otklanjanje možda biti potrebno i godinu dana, pilotima lakšim od 61 kilogram zabranjeno je upravljanje avionom, navodi se u izvještaju.

Pentagonova konstruktorska kancelarija otklonila je mogućnost novog kašnjenja u programu koji već dosta kasni.

„Naš tim se pokazao uspješnim u savladavanju tehničkih izazova i u pravovremenom izvršavanju svojih obaveza“, rekao je general Kris Bogdan koji vodi tim.

F-35 je najskuplji Pentagonov vojni program dosad, s budžetom koji se procjenjuje na 398,6 milijardi dolara za 2.443 letjelice, ili 163 miliona dolara po letjelici.

Taj avion „Lockheed Martina“ koji je bez oružja smanjeno vidljiv za radare trebalo bi da bude šest puta uspješniji od današnjih aviona u borbi i u izviđanju, a osam puta uspješniji u napadu na kopnu, rekli su njegovi konstruktori.

Uz Sjedinjene Države, za F-35 se odlučilo još desetak zemalja, a Velika Britanija planira da nabavi 138.

Završeno je već gotovo 170 aviona.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se