12 C
Zvornik
19. април 2024.

Peking: Zavirite u ulicu dugu 45 kilometara (foto)

Peking i njegovih 20 miliona stanovnika kao da pokušavaju da pobjegnu od samih sebe, pa grad raste i širi se nevjerovatnom brzinom.

Došljak doživi vrtoglavicu na ulicama Pekinga. Rijeka 20 miliona ljudi i pet miliona automobila danonoćno teče kineskom prestonicom.

Peking je velegrad koji kao da pokušava da pobjegne od samog sebe. Raste i širi se nevjerovatnom brzinom. Ovdje već odavno ne možete da pronađete neko „staro društvo iz ulice”: Ćangan, najprometnija pekinška ulica, dugačka je čitavih 45 kilometara. Najduža ulica na svijetu, hvale se Kinezi.

Mješavina bezbroj ukusa, mirisa i boja. Šarenim Vanfudinom, pekinškom Knez-Mihailovom, neizostavno treba prošetati, sjesti u neku čajdžinicu i uz zeleni čaj gledati kroz izlog užurbani svijet, piše Politika.

U pomodnoj četvrti pored parka Ćaojang, po silnim kafeima vrvi od našminkane klijentele. Uglancane limuzine i luksuzni džipovi su stvar prestiža.

Ako malo skrenete sa bučnog Sanlituna ili šarenog Čićajuana, nađete se bukvalno u drugom svijetu: u lavirintu prašnjavih uličica kojima promiču pognute žene i natrontani muškarci. Zvuci sela, miris pržene ribe i žagor uličnih prodavaca.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se