12 C
Zvornik
23. април 2024.

Ovo je ruski Tu-214R, najsavršeniji špijunski avion (video)

Predstavljamo najsavremeniji avion za osmatranje koji je Rusija poslala u Siriju.

„Ovaj avion vidi kroz zemlju“

„Pojava najnovijeg ruskog osmatračkog aviona usred vojnog konflikta u Siriji nije slučajnost. Ruskom vojnom vrhu neophodni su podaci sa terena kako bi mogao bolje da sagleda situaciju na sirijsko-turskoj granici i sazna postoje li vjerodostojni podaci o vojnim pripremama Turske za kopnenu operaciju u Siriji, a takođe da proprati pregrupisavanje turskih oružanih snaga“, navode ruski mediji.

„Turska je 3. februara odbila zahtjev Rusije da njeni predstavnici obave osmatrački let iznad turske teritorije u okviru sporazuma „Otvoreno nebo“. Rusi su odgovorili „teškom artiljerijom“, tj. poslali su špijunski avion Tu-214R koji može da vrši kompleksno osmatranje bez presjecanja sirijsko-turske granice“, tvrdi se u analizi ruskih medija.

„Najvažniji dio Tu-214R su radari, koji su dio multifrekventnog radio-tehničkog sistema MRK-411, i oni predstavljaju uši i oči ovog aviona. Pomoću njih operatori dobijaju informaciju u aktivnom i pasivnom režimu (tj. bez otkrivanja svog položaja), i hvataju razgovore protivnika preko radio-veze“, navode stručnjaci.

„Glavna karakteristika radara kojima je opremljen Tu-2014R je njihova mogućnost da registruju i ono što se krije „ispod površine“. Drugim riječima, avion „vidi kroz zemlju“. Od Tu-214R ne može da se sakrije nijedan objekat zakopan u zemlju, zasut snijegom ili pijeskom, ili prikriven stablima. Radar će svakako da ga snimi i odmah pošalje podatak na komandni punkt“, navodi se u analizi na ruskim portalima.

„Opremljen tako moćnom avionikom, Tu-214R će da izvršava zadatke zajedno sa drugim špijunskim avionima ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga u Siriji, tj. zajedno sa Il-20 i A-50. Zahvaljujući avionu Tu-214R ruski vojni vrh dobijaće blagovremeno podatke kompleksnog osmatranja regiona, bez obzira na „zatvoreno nebo“ iznad Turske“, zaključuju stručnjaci.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se