15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Opštine u RS dugove vraćaju na rate

SOKOLAC, NOVO GORAŽDE – Zahtjev za odgodu plaćanja poreskog duga u ukupnoj visini od dva miliona maraka podnijelo je ukupno pet opština u RS, rečeno nam je u Ministarstvu finansija RS, a četiri su već odobrena.

Kako je navela Vlatka Malidžan, portparol Ministarstva, Ministarstvo je rješenjima pozitivno riješilo pet zahtjeva za četiri opštine, i to za plaćanje u 60 mjesečnih anuiteta za Lopare za 207.000 maraka, Kneževo/Skender Vakuf 160.000 maraka, Sokolac za 765.000 maraka i Novo Goražde u iznosu od oko 250.000 maraka, pišu Nezavisne novine.

Inače, Novo Goražde ima i drugi reprogram, pa je ovoj opštini odobrena odgoda plaćanja poreskog duga u iznosu od 120.000 maraka na 36 mjesečnih rata.

Malidžanova je istakla da se za odgodu plaćanja poreskog duga obratila i opština Kozarska Dubica u iznosu od 318.000 maraka na 24 mjesečne rate, ali da taj zahtjev nije pozitivno riješen.

„Zahtjev nije riješen s obzirom na to da nije dostavljena zakonom propisana dokumentacija, te je tražena dopuna podneska koja nije dostavljena do 28. januara 2016“, istakla je ona.

Mile Zlojutro, načelnik opštine Kozarska Dubica, kaže da odgoda za njihovu opštinu još nije odobrena jer se radi o garancijama koje može odobriti skupština, pa se mora čekati ta odluka.

Što se tiče saradnje sa Vladom RS i agencijama RS, ističe da je ona osrednja.

„U nekim dijelovima imamo izuzetno dobru saradnju, i kad su u pitanju saglasnosti o budžetu i eventualnim zaduženimja, i kad su neki projekti u pitanju. Ono gdje nismo zadovoljni je suviše tvrd stav Poreske uprave u pogledu pokretanja postupka prinudne naplate i stvaranja nama dodatnih troškova i zato smo se odlučili da idemo u ovaj reprogram“, rekao je on.

Dalibor Nešković, načelnik opštine Novo Goražde, s druge strane, kaže da nije zadovoljan saradnjom sa Vladom i institucijama, a to ilustruje činjenicom da je Poreska uprava, kako kaže, blokirala prošlogodišnje reprograme zbog neplaćene tri rate koje nisu mogli platiti jer ih je uprava blokirala zbog neplaćenih tekućih obaveza.

„Pokušavam stupiti u kontakt, međutim s nama niko ne želi da razgovara, iako barem jednom sedmično šaljem dopise. Ni direktori, ni ministri, ni predsjednik, ni premijer“, kaže on.

Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac, ističe da su u opštini i više nego zadovoljni saradnjom sa institucijama RS.

„Kako se dogovorimo i sporazume koje potpišemo potpuno sprovodimo. Dakle, korektna je saradnja i tu nema nikakvih problema, posebno kad je u pitanju realizacija projekata obnove i izgradnje vodovoda i kanalizacije“, kaže Bjelica.

Trenutne obaveze su, kako je rekao, naslijeđene od prethodne opštinske vlasti i da su se zato odlučili da uđu u odgodu plaćanja, kako bi opština normalno funkcionisala.

Radovan Marić, predsjednik Skupštine opštine Kneževo/Skender Vakuf, kaže da su problemi nastali zato što bivši načelnik, kako on kaže, nije sarađivao sa opštinskim organima.

„Sada pregledavamo dokumentaciju pa ćemo onda saznati šta su obaveze. Vjerovatno da ima obaveza, ali više ćemo moći reći kada izvršimo kompletan uvid“, rekao je on.

Opština Dug (u KM)

Sokolac ……………………..765.000

Lopare……………………….207.000

Novo Goražde……………….250.000

Kneževo/Skender Vakuf……160.000

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se