12 C
Zvornik
19. април 2024.

Obilježena 23-ća godišnjica formiranja taktičke grupe

OSMACI – Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i parastosom na centralnom Spomeniku za 241 poginulog borca, u Osmacima je obilježena u nedelju 23-ća godišnjica od formiranja Taktičke grupe Osmaci, koja je bila u sastavu Vojske Republike Srpske.

Vijence su položili porodice poginulih boraca, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, te predstavnici boračkih organizacija Osmaka, Zvornika i drugih opština, dok je parastos služilo mjesno sveštenstvo.

Savčić je naglasio da je Taktička grupa Osmaci imala procentualno velike gubitke, ali je herojski odbranila teritoriju i sačuvala narod, što dovoljno govori o doprinosu koji je ova jedinica imala za stvaranje Republike Srpske na ovom dijelu ratišta.

On je istakao da je na području opštine Osmaka, osim pripadnika Vojske Republike Srpske, stradao i veliki broj civilnog stanovništa, ali da, nažalost, još niko nije odgovorao za zlodjela nad stanovništvom Osmaka.

„Svakodnevno smo u situaciji da postavljamo pitanja pravde, pravičnosti, pravednosti i procesuiranja svih onih koji su počinili ratne zočine, što je postala već stara priča, kada su u pitanju pravosudne iunstitucije BiH“, rekao je Savčić.

On je upozorio da će, ukoliko se nastavi ova politika asimilacije ratnih zločina, imati katastrofalne posljedice po budućnost ovoga prostora, jer je jedne ohrabriti da im je dozvoljeno da prave zločine, a druge će dovesti u situaciju da su ugroženi, te da imaju osjećaj da su po pitanju pravde građani drugog i terećeg reda.

Predsjednik Boračke organizacije Osmaci Rade Jakšić rekao je Taktička grupa Osmaci, najvjerovatnije, imala procentualno najviše poginulih boraca u Republici Srpskoj.

„Taktička grupa Osmaci na početku rata brojala je 1.100 pripadnika Vojske Republike Srpske, od kojih je poginuo 151 borac, što znači da je svaki sedmi vojnik poginuo“, rekao je Jakšić.

On je podsjetio da je na porstoru Osmaka poginulo 35 boraca iz jedinica sa područja drugih opština, 31 borac iz Osmaka koji su bili u sastavu drugih jedinica na drugim ratištima, te 31 civilna žrtva rata sa ovog područja.

Jakšić je pojasnio da je Taktička grupa Osmaci držala liniju 20 kilometara od Pandurice do Bišine kod Šekovića na kojoj je bila suprotstavljena Drugom tuzlanskom korpusu, kao i stalnom prijetnjom /Naser/ Orićevih snaga iz enklave Srebrenica.

„Naša jedinica čuvala je ovaj kraj i sprečavala prodor prema Zvorniku i Drini, a poznato je da je tokom rata jedini prolaz od Pala prema Zvorniku i Srbiji bio preko Šekovića, Capardi i Crnog vrha“, rekao je Jakšić i naglasio da je Taktička grupa bila jako bitan vojni faktor na ovom prostoru.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se