20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Novi snimak ID: Dječak dželat ubija taoca i prijeti

Islamska država objavila je još jedan video snimak pogubljenja koji prikazuje dječaka afričkog porijekla kako odsjeca glavu navodnom pripadniku sirijske opozicije.

U najnovijem propagandnom snimku dječak koji govori engleskim jezikom, identifikovan kao sin džihadiste ID Ebu Darda, ubija muškarca za kog se navodi da je vjerski zvaničnik sirijske pobunjeničke grupe “Front Levanta“ koji se zove Muhamed Tabšo.

Snimak traje 18 minuta i prikazuje „priznanje“ Tabšoa kojeg dječak odvlači i prisiljava da klekne na put na nepoznatoj lokaciji, pretpostavlja se u blizini Alepa.

Prije nego što usmrti taoca, dijete dželat prijeti da će Islamska država uništiti sirijske pobunjenike koje finansiraju i podržavaju SAD i dodaje da je i više nego spreman za obračun sa američkim trupama.

„Front Levanta“ formiran je u decembru 2014. godine kao frakcija pobunjenika koja se bori protiv režima sirijskog predsednika Bašara al Asada, ali i protiv ekstemista Islamske države.

Snimak još nije verifikovan, ali ovo nije prvi put da ID koristi djecu u propagandne svrhe.

U martu 2015. godine objavljen je video snimak koji prikazuje kako dječak puca u Arapa koji je priznao da je špijun, a početkom januara u propagandnom video snimku dječak koji govori britanskim akcentom prijeti Velikoj Britaniji.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se