20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Nema jedinstvene podrške za aplikaciju BiH

SARAJEVO – Ambasador Holandije u BiH Jurijan Krak izjavio je da aplikacija BiH za članstvo u EU trenutno nema jedinstvenu podršku među članicama Unije.

On je napomenuo da se odluka o prihvatanju aplikacije donosi konsenzusom i da pokazuje važnost jedinstva.

„Mi smo vlastima u BiH i /predsjedavajućem Predsjedništva BiH/ Draganu Čoviću obezbijedili informacije o tome šta se dalje dešava, koji su dalji koraci i šta se očekuje. Sada će države članice odlučiti šta uraditi sa aplikacijom. Ako me pitate da li će ova aplikacija u ovom trenutku biti prihvaćena kao kredibilna – trenutno je odgovor ne, jer nema jedinstva među članicama“, rekao je Krak za sutrašnji broj magazina „Start BiH“.

Holandski ambasador upozorava da uslovi koji su postavljeni BiH još nisu ispunjeni, ali smatra da je važno to što je BiH prihvatila metodologiju EU, uključujuću i koncept tradicionalne trgovine.

„Nadam se da u ovoj fazi neće biti političkog uplitanja i da će za mjesec ili mjesec i po uslovi biti ispunjeni. Ono što je ostalo jeste značajan napredak pri sprovođenju reformske agende“, rekao je Krak.

On je napomenuo da su Predsjedništvo Evropske komisije i nekoliko država članica savjetovali vlasti u BiH da sačekaju do trenutka kada dođe do nekog vidljivog napretka i usklađivanja, ali da su politički autoriteti u vlasti odlučili da ne čekaju taj trenutak.

„NJihov argument za predaju aplikacije je da to ima mobilizirajući i ohrabrujući uticaj. Mi tu vidimo uporište za takvu njihovu odluku, ali moram napomenuti da je ovo veliki rizik jer ne znamo šta će odlučiti članice EU o toj aplikaciji. To bi moglo da ode u mnogo pravaca i teško je predvidjeti odluku koju će donijeti Vijeće“, rekao je holandski ambasador.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se