15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Naučnici printaju živo tkivo!

SJEVERNA KAROLINA – Američki naučnici uspjeli su da isprintaju živo mišićno i koštano tkivo, hrskavicu i pravo ljudsko uho, a sve to je namijenjeno liječenju osoba ranjenih u ratnoj zoni.

Stručnjaci sa Instituta za regenerativnu medicinu „Vejk Forest“ u Sjevernoj Kart objašnjavaju da su koristili posebno prilagođeni sofisticirani bioprinter, koji bi nakon 20 godina eksperimentisanja mogao da napravi pomak u transplantacijskoj hirurgiji.

Printanje tkiva i dijelova tijela do sada je testirano samo na laboratorijskim životinjama. Ovo je prvi put da je neko isprintao tkivo u dimenzijama ljudske anatomije i za transplantaciju na ljude.

Radi se o izuzetnom dostignuću, jer je printano tkivo – živo.

Institut je objavio video na kome se vidi kako printer proizvodi koštano tkivo za ugrađivanje u vilicu, stvarajući mikro-kanaliće kroz koje će kiseonik i hranjive tvari prolaziti.

Direktor Instituta „Vejk Forest“ Entoni Atala tvrdi da njihov „3D bioprinter“ može da proizvodi stabilno ljudsko tkivo bilo kojeg oblika.

Daljim razvojem, tvrdi Atala, ta tehnologija mogla bi se koristiti za printanje živih organa ili dijelova organa za transplantaciju.

Naučnici su bioprinter razvijali deset godina. Za oblikovanje tkiva koriste biorazgradive kalupe i gelove na bazi vode u kojima su žive stanice.

Idući izazov jeste da isprintaju tkivo koje dovoljno dugo može da živi u uslovima operacionih sala, kako bi se moglo koristiti za transplantacije.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se