8.1 C
Zvornik
24. април 2024.

Najveće bitke za Banjaluku i Doboj

BANJALUKA – Iako je do lokalnih izbora u BiH ostalo nešto više od pola godine, imena kandidata za gradonačelnike i načelnike manje-više su poznata, osim Banjaluke, gdje ni vladajući ni opozicioni blok još nemaju iskristalisana imena.

I jedni i drugi, odnosno i pozicija i opozicija, u nezvaničnim razgovorima tvrde da je Banjaluka, odnosno mjesto gradonačelnika najvećeg grada u RS ključno i da od njega manje-više zavisi uspjeh na opštim izborima 2018. godine. U Savezu za promjene, što se tiče kandidata, mrtva trka se vodi između Branislava Borenovića, lidera PDP-a, i Dragana Čavića, lidera NDP-a. Sa druge strane, vladajuće stranke još nemaju ni ideju ko bi mogao u trku za gradonačelničku funkciju. Nezvanično, u igri su Igor Radojičić i Nebojša Radmanović iz SNSD-a, mada nije isključena ni podrška nekom od „nestranačkih“ kandidata. Ono što je izvjesno jeste i to da će se u trku za prvog čovjeka Banjaluke uključiti i Nenad Stevandić, lider novoosnovane stranke Ujedinjena Srpska, koji se na prošlim lokalnim izborima praktično samoinicijativno u ime SDS-a kandidovao na tu funkciju.

„Savez za promjene ušao je u proces izbora kandidata za funkcije gradonačelnika i načelnika i dosta posla je urađeno. Mnogo posla je urađeno i mnoga imena, o kojima ne mogu govoriti, su dogovorena“, rekao je Borenović, lider PDP-a, koji nije ni potvrdio ni demantovao glasine o svojoj kandidaturi.

U Savezu za promjene tvrde da će u svim lokalnim zajednicama i gradovima imati zajedničke kandidate i da je cilj zadržati sadašnji broj opština i osvojiti Banjaluku.

Ni u strankama koje čine vlast u RS ne sjede skrštenih ruku i gotovo je izvjesno da će i SNSD, DNS i SP imati zajedničke kandidate u svim opštinama i gradovima u RS.

„Potvrdili smo opredijeljenost da nastupamo zajedno na lokalnim izborima na način da ćemo se potruditi da imamo usaglašene kandidate za načelnike opština, a da svaka partija po svom izboru ima svoje odvojene liste“, rekao je Petar Đokić, lider SP-a, nakon sastanka s Miloradom Dodikom i Markom Pavićem, liderima SNSD-a i DNS-a. I Pavić i Dodik poslije tog sastanka istakli su da je koalicija stabilna i da nedavno održani izbori u nekim lokalnim zajednicama to i pokazuju.

Što se tiče ostalih gradova, u Trebinju, Doboju, Prijedoru i Bijeljini stvari su manje-više poznate, mada ni tu nisu isključena iznenađenja. Recimo, Slavko Vučurević, gradonačelnik Trebinja, u ime PDP-a će u trku za drugi mandat bez obzira na to da li će dobiti podršku unutar Saveza za promjene. Za ovu funkciju gradonačelnika zainteresovan je SDS, koji još nije odlučio koga bi kandidovao na sljedećim izborima – Slobodana Prtila, predsjednika Gradskog odbora SDS-a, ili Nebojšu Vukanovića, savjetnika Mladena Bosića, predsjednika SDS-a. Što se tiče drugog bloka, najozbiljniji kandidat za mjesto gradonačelnika Trebinja biće Luka Petrović, mada do kraja nije isključena ni kandidatura režisera Emira Kusturice, u kome SNSD vidi sigurnog gradonačelnika. U Bijeljini jedan kandidat je već poznat, a to je Mićo Mićić, aktuelni gradonačelnik, kojem bi konce mogao pomrsiti njegov stranački kolega Zlatko Maksimović, a što se tiče SNSD-a, DNS-a i SP-a, ove stranke sasvim sigurno podržaće Sinišu Maksimovića, aktuelnog poslanika SNSD-a u NS RS i direktora bolnice u Bijeljini.

Situacija u vezi s kandidatima za gradonačelnika Prijedora u potpunosti je jasna pa će se tako u trku s Markom Pavićem, koji „ganja“ četvrti mandat, upustiti SDS-ov Dušan Berić, aktuelni poslanik ove stranke u NS RS.

Velika izborna bitka vodiće se u Doboju, gdje vladajući blok SNSD, DNS i SP želi po svaku cijenu da preuzme ovaj grad, mada još nisu postigli dogovor o zajedničkom kandidatu. Funkciju gradonačelnika u ovoj opštini ciljaju i SNSD, koji bi na tom mjestu da vidi Milorada Živkovića, ali i SP, koji kao kandidata želi da progura Srđana Todorovića, aktuelnog direktora Fonda za zaštitu životne sredine. U ime SDS-a kao najozbiljniji kandidati za gradonačelnika Doboja pominju se Boris Jerinić, aktuelni zamjenik ministra odbrane, ili Mirko Okolić, aktuelni načelnik Civilne zaštite u Doboju, pišu Nezavisne novine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se