1.4 C
Zvornik
23. април 2024.

Milorad Dodik: Kredit nije fiktivan, na djelu politički obračun

BANJALUKA – Predsjednik RS Milorad Dodik predočio je u utorak, na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjaluci, originalnu dokumentaciju o kreditu koji je 2007. godine podigao u bijeljinskoj Pavlović banci, a za koju Tužilaštvo BiH tvrdi da ne postoji i da je kredit fiktivan.

U sklopu istrage o pomenutom kreditu odobrenom za kupovinu nekretnine u Beogradu prošle sedmice su uhapšeni vlasnik Pavlović banke Slobodan Pavlović, bivši direktor banke Petar Lazić, nekadašnji referent za obradu kredita Ljiljana Garić i Pavlovićev saradnik Blago Blagojević. Osumnjičeni su za pranje novca, zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja i falsifikovanje službene isprave. SDS je u novembru prošle godine podnio krivičnu prijavu protiv Dodika i više osoba iz Pavlović banke.

Dodik je istakao da je glavni razlog hapšenja Pavlovića i njegovih saradnika tvrdnja da ne postoji ugovor o kreditu, te da u odluci Suda BiH o određivanju jednomjesečnog pritvora uhapšenima piše da su učinili sve da unište i prikriju dokumentaciju iz 2007. godine.

– U ličnoj arhivi sam našao ugovor između Pavlović banke i mene kao fizičkog lica zaključen 14. maja 2007, koji je i propisno ovjeren. Tu je i ugovor o oročavanju depozita, kao garancije za kredit, a tome je prethodila odluka Nadzornog odbora banke. U odluci za određivanje pritvora tvrde da upravo ta tri dokumenta nemaju. Ako u tužilaštvu budu dosljedni, nema razloga da osumnjičeni i dalje budu u pritvoru – rekao je Dodik pokazujući dokumenta.

Dodik je istakao da želi da vjeruje da je Tužilaštvo BiH dovedeno u zabludu od onih koji su bili dostavljači površnih ili nedovoljnih dokaza.

– Prestali su svi razlozi da ovi ljudi budu pritvoreni. Niko ne očekuje da treba da bude prekinut taj postupak, ali su oni sve svoje radnje zasnovali na tome da ne postoji ugovor, a vidite da postoji – naglasio je Dodik i naveo da će svu dokumentaciju dostaviti Pavlovićevoj odbrani s ciljem eliminacije političkog progona.

Dodik se osvrnuo i na tvrdnje tužilaštva da nema dokaza da je kredit vraćan i istakao da u ugovoru jasno piše da je postojao grejs period od 24 mjeseca.

– Kupio sam nekretninu u Beogradu, izdao je i za nju dobijam 4.700 evra mjesečno, a gotovo cijeli iznos ide za otplatu kredita. Tužiocima i stručnjacima iz Sarajeva koji tvrde da je ovo fiktivan posao spreman sam da u Banjaluci bilo kada dam izjavu, a u Sarajevu me neće vidjeti, jer se tamo ne osjećam sigurno i tamo ne idem – rekao je Dodik.

On je demantovao tvrdnje da je dokumentacija o kreditu ovjerena pečatom Vlade RS, na čijem je čelu bio u vrijeme kada je zajam odobren.

– Obavijestio sam javnost o tom kreditu još 2007. godine na konferenciji za novinare. Neko je čekao da prođe pet godina od zatvaranja kredita, kada banka može da likvidira dokumentaciju, da bi tvrdio da je nešto sakriveno. Osjećam se siguran i čist, a drugi žele politički obračun sa mnom uz pomoć montaža i priča o zaštićenom svjedoku, za koga svi znaju ko je on. To je čovjek koji je pokušao da Pavloviću otme banku, odnosno bivši direktor te banke kojeg je Pavlović smijenio, a sada je svjedok, da bi ostvario ranije prijetnje da će se osvetiti vlasniku banke. Radi se o ljudima lošeg karaktera, motivisanim lakim koristoljubljem, a Pavlovićev je jedini grijeh što je zarađeni novac investirao u RS – kazao je Dodik.

Istakao je da će zbog načina na koji radi Tužilaštvo BiH svi investitori biti dovedeni u poziciju da razmišljaju da li žele da ulažu na ovim prostorima.

– Tužilaštvo BiH vrši široki progon politički motivisan od strane SDS-a, a u ovom slučaju primarno lidera SDS-a Mladena Bosića. Laka inkriminaciji bilo koga je pogubna i davno se ovdje odustalo od one priče da niko nije kriv dok se to ne dokaže. Sud i Tužilaštvo BiH zajahali su nezakonito, koristeći podmetanja i spekulacije, jer je nemoguće da nisu mogli da sa mnom kontaktiraju i pitaju da li imam ovaj ugovor – kaže Dodik i dodaje da ga Sud i Tužilaštvo progone zato što deset godina govori da je to nakaradan sistem i da će nastaviti da se bori protiv njih.

Miodrag Stojanović, koji brani Pavlovića i njegove saradnike, rekao je da će dokumenta koje je predstavio Dodik biti od velikog značaja za sam proces i za žalbu koju će uložiti na odluku o pritvoru.
Crnadak

Milorad Dodik je kazao da je ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak u SAD tražio da bude otvorena široka istraga na svim nivoima, odnosno progon koji bi trebalo da ga onemogući da bilo šta radi.

– Taj zahtjev smatram ličnim, a oprostiti neću. Kada ću i šta učiniti, ja ću odlučiti, ali se držim kineske poslovice da se osveta servira hladna. Vrijeme će pokazati šta se ovdje i na koji način radi – rekao je Dodik.

PDP, čiji je Crnadak član, zatražio je da pravosudne institucije RS ispitaju Dodikove navode. Lider PDP-a Branislav Borenović je rekao da će Crnadak nakon povratka iz Brisela podnijeti krivičnu prijavu protiv Dodika.
SIPA

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) saopštila je u utorak da sve informacije i dokumentaciju koje pribavi dostavlja Sudu i Tužilaštvu BiH i da nisu tačne tvrdnje nekih medija i pojedinaca da su nakon pretresa Pavlović banke pojedincima ustupali oduzetu dokumentaciju. Agencija Srna je objavila da je u toku glavne rasprave u sporu koji je vođen na osnovu tužbe Milorada Dodika protiv Mladena Bosića zbog klevete 18. novembra prošle godine kurir dostavio Bosiću kompletnu dokumentaciju do koje je došla SIPA. Dokumentacija je dostavljena samo nekoliko časova poslije upada SIPA u Pavlović banku, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se