20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Leonardo Dikaprio konačno dobio Oskara

U Dolbi teatru u Los Anđelesu sinoć je održana 88. dodjela jedne od najprestižnijih filmskih nagrada. Oskar za najbolji film 2016. godine dodjeljen je ostvarenju „Pod lupom“ (Spotlight).

Nakon što su kritičari u januaru „Pod lupom“ proglasili za najbolji film godine (Critical Choice Awards), ostvarenje Toma Mekartija nagrađeno je i Oskarom. Riječ je o drami u čijem se fokusu nalazi skandal koji je istraživala novinarska redakcija „The Boston Globe“, vezan za zlostavljanja koja su se odvijala pod okriljem katoličke crkve.

Drugi veliki favorit bila je „Opklada vijeka“, film zasnovan na istinitoj priči o četiri fiansijera koji su predvideli veliki ekonomski krah početkom 21. vijeka i otkrili kako da u cijelom slijedu događaja izvuku korist.

Oskar za najbolju režiju sasvim očekivano je dospio je u ruke Alehandra Gonzalesa Injaritua za film „Povratnik“. Najveći favorit ove godine bio je nominovan u čak 12 kategorija: najbolji film, režija, glavna muška uloga, sporedna muška uloga, fotografija, scenografija, montaža, zvuk, montaža zvuka, vizualni efekti, kostim i šminka.

Injaritu je i prošle godine pobrao velike pohvale kritičara i publike filmom „Čovjek ptica“, koji je, osim što ga je Akademija proglasila za najbolje filmsko ostvarenje, dobio nagrade i za režiju, originalni scenario i kameru.

U trci za najbolju mušku ulogu našao se Leonardo Dikaprio, koji je zahvaljujući ulozi Hjua Glasa u „Povratniku“ osvojio prvog Oskara u svojoj karijeri.

Slobodno se može reći da su noćas ka glumcu bili usmjereni svi pogledi, s obzirom na to da ljubitelji filma već godinama negoduju što slavni glumac nije dobio priznanje koje, prema njihovom mišljenju, itekako zaslužuje.

„Hvala, hvala svima. Hvala Akademiji, hvala svima u ovoj prostoriji, čestitke i drugim nominovanim glumcima za izvanrednu izvedbu. ‘Povratnik’ je bio proizvod neumornih napora nevjerovatne ekipe sa kojom sam radio. Prvo, Tomu Hardiju. Tome, tvoj talenat na ekranu može da prevaziđe samo tvoje prijateljstvo van ekrana… hvala ti na stvaranju izvanrednog filmskog iskustva. Hvala svima u Foksu i kompaniji ‘New Regency’… mom cijelom timu. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način učestvovali u snimanju filma. Kao I mojim roditeljima, ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez vas. I mojim prijateljima, volim vas puno, znate ko ste“, rekao je Dikaprio.

„I konačno, želim da kažem još ovo: Snimanje ‘Povratnika’ bilo je o čovjekovoj vezi sa prirodom. O svetu koji je 2015. zabilježen kao najtoplija godina u istoriji. Tokom snimanja smo neprestano morali da se pomjeramo ka jugu, kako bismo našli snijeg. Klimatske promjene su stvarne, i dešavaju se upravo sada. U pitanju je najhitnija pretnja koja lebdi nad cijelim čovječanstvom, i moramo početi zajedno da radimo na tome i prestati da odugovlačimo radi onih koji će biti najviše pogođeni posljedicama. Za djecu naše djece i sve one ljude čije će glasove ugušiti politika pohlepe. Ne shvatajmo ovu planetu olako. Ovo veče ne shvatam olako. Hvala mnogo svima“, dodao je.

Fantastični Dikaprio svakako je veče proveo napeto jer je titula najboljeg glumca mogla da pripadne i Ediju Redmejnu za ulogu Lili Elbo, jedne od prvih poznatih osoba u svijetu koja se podvrgla promjeni pola. Njen lik prikazan je u filmu „Dankinja“.

Ipak, Redmejn, koji je prošle godine dobio Oskara za najbolju mušku ulogu tumačeći Stivena Hokinga u „Teoriji svega“, izjavio je pred dodjelu da smatra da će nagrada zasluženo pripasti Dikapriju.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Bri Larson za nastup u filmu „Soba“. Larson tumači majku petogodišnjeg sina koja sa svojim djetetom iz zatočeništva bježi u otvoreni svijet.

Osim Larsonove, koja je bila jedan od najvećih favorita u ovoj kategoriji, veliku konkurenciju nominovanim glumicama predstavljala je i oskarovka Kejt Vinslet. Njoj je ovogodišnju nominaciju donela uloga Džoane Hofman u filmu „Stiv Džobs“, za koju je u januaru dobila „Zlatni globus“.

Borba je bila vrlo neizvesna jer je bila nominovana i dvostruka oskarovka Kejt Blanšet. Glumica u drami „Kerol“ tumači lik Kerol Erd, ženu pred razvodom koja stupa u ljubavnu aferu sa mladom prodavačicom u Njujorku.

Alisija Vikander dobila je Oskara za izvanredno izvedenu najbolju sporednu žensku ulogu u „Dankinji“. Švedska glumica u filmu tumači suprugu slikara Ajnara Vegenera koji putem promjene pola postaje žena. Vikander ima veliki razlog za slavlje – glumici je ovo prva nominacija za Oskara, koja joj je donijela i prvu pobjedu.

Najvećim favoritom u ovoj kategoriji smatrana je Kejt Vinslet za ulogu u filmu „Stiv Džobs“, a bile su nominovane i Runi Mejra za ulogu mlade prodavačice u filmu „Kerol“, Rejčel Mekadams“ za ulogu novinarke u filmu „Pod Lupom“, i Dženifer Džejson za ulogu u filmu „Podlih osam“ .

Nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu dobio je Mark Rajlens za film „Most špijuna“. Rajlens je ove godine prvi put nominovan za Oskara, što znači da je ujedno prvi put dobio nagradu o kojoj mnogi glumci sanjaju godinama.

88. dodjela Oskara - Leonardo Dikaprio konačno dobio Oskara (1)Odluka akademije mnogima je djelovala iznenađujuće, s obzirom na to da su se u konkurenciji našli Kristijan Bejl sa ulogom finansijera u filmu „Prevara veka“, Tom Hardi sa ulogom u filmu „Povratnik“, Silvester Stalone sa ulogom ostarelog borca u filmu „Creed“ i Mark Rafalo, koji igra istraživačkog novinara u filmu „Pod lupom“.

Najveće iznenađenje večeri definitivno je bio „Pobesneli maks: Autoput bijesa“, koji je briljirao u tehničkim kategorijama i „pokupio“ sve „male“ Oskare: nagradu za najbolji kostim, šminku, najbolju produkciju, montažu zvuka i miks zvuka.

Nagrada za najbolje adaptirani scenario pripala Čarlsu Rendolfu i Adamu Mekeju za „Opkladu vijeka“ (The Big Short), dok su Oskara za najbolji originalni scenario dobili Džoš Singer i Tom Mekartij za film „Pod lupom“ (Spotlight).

U kategoriji za najbolji strani film pobjedio je „Šaulov sin“ (Mađarska), ostavivši iza sebe francusko-tursko ostvarenje „Mustang“, „Embrace the Serpent “ (Kolumbija), „Theeb“ (Jordan) i danski film „The War „.

Nagradu za fotografiju s pravom je osvojio „Povratnik“ (The Revenant), a Oskar za najbolje filmske efekte dodeljen je „Eks mahini“.

Nagrada za najbolje adaptirani scenario pripala je Čarlsu Rendolfu i Adamu Mekeju za „Opkladu veka“ (The Big Short), dok su Oskara za najbolji originalni scenario dobili Džoš Singer i Tom Mekartij za film „Pod lupom“ (Spotlight).

Oskara za najbolju originalnu pjesmu Akademija je dodjelila kompoziciji „Writings On The Wall “ iz filma „Spektra“ o Džejmsu Bondu. Nagrada za najbolju pjesmu i najbolju muziku pripala je kompozitoru Eniu Morikoneu za „Podlih osam“ (The Hateful Eight).

Oskara za najbolji kratki animirani film osvojila je „Priča o medvjedu“, dok je nagrada za najbolji dugometražni animirani film dodeljen ostvarenju „U mojoj glavi“.

Najbolji kratki dokumentarni film ove godine je „Djevojka na rijeci“ režiserke Šarmin Obed-Šinoj, dok je nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni filmpripala naslovu „Ejmi“.

U kategoriji za najbolji kratkometražni film nagradu je osvojio „Mucavac“.

Kontroverze

Ovogodišnju ceremoniju dodjele Oskara obilježila je i polemika zbog nedostatka rasne i etničke raznovrsnosti.

Sredinom januara ove godine pripadnici crne rase uputili su žestoku kritiku Akademiji povodom činjenice da se i ove godine u okviru nominacija nije našao nijedan afroamerički glumac.

Džejda Pinket Smit putem haštaga #Oscarssowhite pozvala je korisnike Tvitera na bojkot Oskara, a glumici su se uskoro pridružile brojne kolege i poznate ličnosti, među kojima i Džordž Kluni, Majkl Mur i Spajk Li. Na naslovnoj strani prestižnog holivudskog magazina „Verajeti“, ispod belog Oskara osvanula je i prekorna poruka „Sram nas bilo!“.

Američka akademija za film i nauku nije ostala dužna, tako da je ubrzo u saopštenju odgovorila da planira da do 2020. godine udvostruči broj žena i predstavnika manjina među nominovanima, kao i da će se u njenom Upravnom odboru naći još tri člana.

Domaćin dodjele bio je američki glumac i komičar Kris Rok, koji je na početku ceremonije počeo da zasipa publiku šalama u vezi sa spornom polemikom. I dok je prvih nekoliko rečenica predstavljalo odličan način da probije led, čini se da je u jednom trenutku pretjerao i da većina gledalaca nije mogla da se otme utisku da je cijela situacija počela da djeluje nekako usiljeno.

U svakom slučaju, o Oskaru će se, kao i obično, pričati u narednih nekoliko dana.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se