18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Krah američke politike i Putinova pobjeda

Vladimir Putin je pobijedio u Siriji, a do toga je došlo, uglavnom, zbog loše politike američkog lidera Baraka Obame, ocjenjuje „Njujork tajms“.

Putinova politika u Siriji je prilično jasna – on jača poziciju Bašara Asada.

Ruske snage bombarduju opoziciju sve dok se ona ne preda, istovremeno, Moskva onemogućava zapadnim zemljama da promijene sirijski režim, a sve to čini uz pomoć „diplomatskog oratorstva“ tokom razgovora u Ženevi.

Krajnji Putinov cilj jeste jačanje sirijske vojske do trenutka kada će ona biti u stanju da krene protiv bastiona džihadista – krvave „Islamske države“, navodi autor teksta Rodžer Koen.

On procjenjuje da su sva američka saopštenja „samo prazne priče“, a da u stvarnosti u Siriji glavnu riječ ima Vladimir Putin i to zbog nepostojanja jasne politike Baraka Obame.

„Sirijski grad Alep je pod opsadom provladinih snaga… U potpunosti je nezaštićen od Putinovih hirova i nemilosrdnih Asadovih planova. A sve to zbog loše i beskorisne Obamine administracije“, navodi Koen u „Njujork tajmsu“.

Izjava američke Vlade da Sirija „nije ključni element nacionalnih interesa SAD i da novi rat na Bliskom istoku treba izbjegavati“, vodi u prećutni pristanak na krajnji cilj Moskve, uz nadu, da će uz malo sreće, Putin istovremeno uništiti i „Islamsku državu“.

Koen smatra da je upravo Obamina „sirijska agonija“ dovela do terorističkih napada u Parizu i San Bernardinu.

Ona je u mnogome doprinijela i vjerovatnom raspadu jezgra EU, u kojoj članice opet zatvaraju svoje granice zbog migrantske krize, zaključuje autor u „Njujork tajmsu“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se