10.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Istraživanje: Stanovi u Trebinju skuplji nego u Banjaluci

BANJALUKA – Stanovi u Trebinju su skuplji nego u Banjaluci, a uprkos tome prodaja nekretnina na jugu Srpske raste, pa među kupcima ima i veliki broj stranaca, čak i iz Južne Afrike.

Oni koji odluče da kupe stan u Banjaluci moraće da izdvoje od 1.300 do 2.200 KM po kvadratu, dok u Trebinju neće moći da nađu jeftiniji kvadrat od 1.650 maraka. Zahvaljujući razvoju turizma i blizini mora, Trebinje je primamljivo za život sve većem broju ljudi, dok prodaja stanova u drugim dijelovima Srpske opada.

Godina izgradnje, spratnost i lokacija samo su neki od faktora koji bitno utiču na cijenu stana. Najveća potražnja vlada za jednosobnim stanovima i gasonjerama, piše Glas Srspke.

Vlasnik Agencije za nekretnine „Tviko“ u Trebinju Vaso Milić ističe da su cijene stanova u proteklih 12 mjeseci porasle za 10 odsto i dodaje da je ogromna potražnja za garsonjerama i stanovima malih kvadratura, kojih nema na tržištu.

– Cijena stanova po metru kvadratnom je od 1.650 do 2.200 u Bregovima i gotovo sve unaprijed bude prodato – rekao je Milić. Istakao je da je u toku gradnja oko 500 stanova na lokacijama Luč i Bregovi i da su svi manji stanovi već kupljeni.

Prema njegovim riječima u Trebinju stanove kupuju ljudi iz cijele Evrope, a nekoliko dana prije našeg razgovora dva veća stana Milić je prodao ljudima iz Južne Afrike, koji namjeravaju da odmor provode u Hercegovini.

U Agenciji za nekretnine „Fakom“ u Banjaluci ističu da je primjetan rast cijena nekretnina, te da uglavnom najveća potražnja vlada za stanovima manje kvadrature.

– Cijena stanova u izgradnji zavisi od lokacije, iznosi oko 2.200 KM po kvadratu, dok je za stariju gradnju i stanove koji nisu renovirani potrebno izdvojiti oko 1.600 KM po kvadratu, pa i manje, ako je riječ o lokacijama udaljenijim od centra – rekli su u agenciji „Fakom“.

Vlasnik banjalučke agencije „Euroagent“ Senka Gatarić-Vasilić ističe da je prošla godina, kada je riječ o prodaji stanova, bila veoma loša.

– Mi prodajemo samo polovne stanove i cijena po kvadratu je od 1.300 do 2.000 maraka – rekla je Gatarić-Vasilić.

Vlasnik prijedorske agencije za nekretnine „VHS trejd“ Leonard Samardžija ističe da je u gradu na Sani veća ponuda stanova nego potražnja, a uzrok je loše stanje u državi, nezaposlenost i nemaština.

– Cijene nekretnina su od 900 do 1.100 KM po metru kvadratnom – rekao je Samardžija.

Podsjeća da je i prodaja kuća iz godine u godinu sve lošija.

U agenciji za nekretnine „Alfa“ u Bijeljini ističu da su cijene stanova između 1.100 do 1.800 KM po metru kvadratnom.

– Cijena zavisi prije svega od lokacije, stanovi u centru grada su uvijek skuplji od onih na periferiji. Cijenu određuje i godina izgradnje – rekli su u ovoj agenciji.

Dodaju da su najtraženiji stanovi od 35 do 40 kvadrata, dok je prodaja kuća znatno opala u posljednje vrijeme.

U dobojskom preduzeću za građevinarstvo, trgovinu i usluge „Proda-Mont“ ističu da je za kvadrat stana u izgradnji potrebno izdvojiti od 1.500 do 1.650 maraka.

– Najviše prodajemo garsonjere ili one baš velike stanove od 80 kvadrata i više. Za stanovima neke srednje veličine potražnje gotovo da i nema – rekli su u ovom preduzeću.

Građevinsko zemljište

U agencijama za nekretnine ističu da u posljednje vrijeme izuzetno dobro ide prodaja građevinskog zemljišta.

Vlasnik agencije „Tviko“ iz Trebinja Vaso Milić kaže da je velika potražnja za zemljištem uz putni pravac Trebinje – Herceg Novi u mjestu Tuli, gdje je kvadrat građevinskog zemljišta od 30 do 50 maraka. Prema njegovim riječima, kad vodovod bude završen na ovom području, očekuje se da će cijena rasti i do 100 maraka.

– Cijena građevinskog zemljišta po metru kvadratnom u gradskoj zoni Trebinja je od 320 do 400 maraka – istakao je Milić.

CIJENE

Trebinje 1.650 – 2.200

Banjaluka 1.300 – 2.200

Prijedor 900 – 1.100

Bijeljina 1.100 – 1.800

Doboj 1.500 – 1.650

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se