18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

EU 1. marta zatvara granice za izbjeglice?

Evropska unija zatvoriće granice za izbjeglice iz ratnih zona država Bliskog istoka 1. marta, saznaje Danas iz izvora u Briselu, bliskih Evropskoj komisiji.

Kako je listu Danas rečeno, zatvaranje granica za izbjegle biće postepeno sprovođeno, najpre za izbjeglice iz Iraka, potom Avganistana i na kraju procesa i iz same Sirije.

“Pokazne vježbe procesa potpunog zatvaranja granica se već odvijaju između Slovenije i Hrvatske, kao i između Srbije i Makedonije”, ističu sagovornici Danasa.

Prema njihovim riječima, to praktično znači da je uveliko počelo strogo profilisanje izbjeglica. “Da li su iz ratne zone; da li su članovi njihovih porodica već na teritoriji Evropske unije; provjera dijalekata, strožija kontrola dokumenata… To su mjere koje se već sprovede”, napominju izvori lista Danas.

Prema saznanjima Danasa, ono što je nadležnim institucijama EU nejasno u vezi sa planovima država regiona je plan i program prihvata izbjeglica u zemljama Zapadnog Balkana.

Oni kažu da je objava Srbije da je pripremila šest hiljada mjesta za izbjeglice, nejasna, kao i to da li je državni vrh Srbije razumeo sistem za zaštitu i pomoć izbjeglima, jer je premijer Srbije Aleksandar Vučić govorio da će se Srbija pridružiti sistemu kvota. “Prema sistemu EU, to praktično znači direktan prijem izbjeglica iz Sirije, Turske, ili neke druge države. Međutim, Srbija se još nije izjasnila kako i odakle će preuzimati izbjeglice”, napominju sagovornici Danasa iz diplomatskih izvora.

Kako ističu, za Srbiju i Makedoniju spremnost za prijem izbjeglica podrazumijeva ljude koji su se eventualno “zaglavili” na tranzitnoj ruti ka državama članicama EU, što, kako ocjenjuju, “nije poenta i ne predstavlja učestvovanje u sistemu kvota, o čemu je Aleksandar Vučić u nekoliko navrata govorio”.

Iz Komesarijata za izbjeglice Danas je dobio odgovor da se do broja od šest hiljada izbjeglica, koji bi se mogli zadržati u Srbiji, a za koje Vlada Srbija priprema smještaj, usljed mogućeg zatvaranja granica, došlo na osnovu podataka o prosječnom prolazu raseljenih iz ratnih područja kroz Srbiju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se