18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Erdogan zabrinuo Obamu

VAŠINGTON – Američki predsjednik Barak Obama ozbiljno je shvatio pretnje turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana o invaziji na Siriju nakon bombaških napada sirijskih Kurda u Ankari, piše “Independent”.

Rat u Siriji dostigao je vrhunac, a nakon bombaškog napada u Ankari 17. februara u kome je poginulo 28 ljudi, Turska prijeti vojnom akcijom u Siriji u znak odmazde, piše autor teksta, dopisnik s Bliskog istoka Patrik Kokbern.

Obama je u petak proveo sat i 20 minuta u razgovoru s Erdoganom, pozivajući na uzdržanost.

Američki predsjednik svjestan je sa kojom lakoćom SAD, ili bilo koja druga strana sila koja interveniše u Siriji, Iraku ili Avganistanu, mogu da budu uvučene u lokalne sukobe i rasprave, ocijenio je Kokbern.

„Turci i Saudijci uvijek pokušavaju da podstaknu SAD na kopnenu operaciju u Siriji, ali sami ne namjeravaju da pokrenu vojnu intervenciju velikih razmjera“, rekao je za Independent jedan bivši visoki diplomata na Bliskom istoku.

SAD znaju da bi eventualna vojna akcija Turske u Siriji bila prevashodno usmjerena na sirijske Kurde i borce iz sastava Jedinica za zaštitu naroda (JPG) koji su bili najpouzdaniji saveznik SAD u borbi protiv Islamske države.

Obama je tokom razgovora sa Erdoganom navodno rekao da JPG ne treba da koristi pobjede sirijske vojske na sjeveru zemlje, koje se odvijaju uz podršku ruskih vadušnih udara, da bi ostvarila svoje ciljeve i osvojila što više teritorije.

Međutim, upravo dok su dvojica državnika razgovarali, Demokratske snage Sirije, drugi naziv za JPG, zarobile su važnu bazu ID u Šadadeu, uz pomoć vazdušnih udara SAD.

Postoji i drugi razlog zbog koga SAD neće da odustanu od vojne alijanse sa sirijskim Kurdima, kaže autor teksta.

„Prije više od godinu dana Amerikanci su shvatili da Turci ne namjeravaju da zatvore svoju granicu sa Sirijom za teroriste ID i druge džihadiste sa svoje sjeverne, turske strane. Zbog toga su Amerikanci odlučili da je zatvore sa južne strane, uz pomoć sirijskih Kurda“, rekao je bivši diplomata.

Kako navodi Independent, upravo taj plan je sada blizu realizacije, piše B92.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se