18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Erdoan: Preplaviću Evropu migrantima…

ANKARA – Turski predsjednik Tajip Erdoan zaprijetio je da će Evropu preplaviti migrantima ukoliko mu čelnici Evropske unije ne ponude bolji sporazum kako bi pomogla u upravljanju bliskoistočnom izbjegličkom krizom.

Objavljujući zapisnik vrlo napetog razgovora iz novembra prošle godine, grčki portal euro2day.gr otkrio je duboko međusobno nepovjerenje i netrpeljivost na razgovorima između Erdogana i dvojice visokih evropskih zvaničnika, predsjednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera i predsjednika Evropskog parlamenta Donalda Tuska.

„Možemo otvoriti vrata prema Grčkoj i Bugarskoj bilo kada i ukrcati izbjeglice na autobuse (…) I kako ćete izaći na kraj sa izbjeglicama bez sporazuma? Ubiti ih?“, prenosi portal Erdoanove riječi koje se nalaze u zapisniku sa tog sastanka.

Prema istom izvoru, Erdoan je od EU zatražio 6 milijardi evra tokom dvogodišnjeg perioda, a kada je Junker rekao da je u ponudi samo polovina iznosa, odgovorio mu je da Turskoj novac EU ionako ne treba.

EU je na kraju dogovorila fond pomoći od tri milijarde evra za poboljšanje prihvata izbjeglica u Turskoj. U vatrenoj raspravi, kako pokazuje dokument,

Erdogan je često prekidao Junkera, bivšeg luksemburškog premijera, i Tuska optužujući EU da je prevarila Tursku. Junkera je optužio za neuljudno ponašanje prema njemu lično. Erdoan mu je, kako navodi portal, rekao da bi trebalo da pokaže više poštovanja prema zemlji od 80 miliona stanovnika i da je „Luksemburg tek kao običan gradić u Turskoj“.

Brisel u međuvremenu ponavlja da se priliv migranata iz Turske nije znatnije smanjio od samita dvije strane u Ankari kada je i dogovorena pomoć Turskoj za zbrinjavanje migranata.

Pomenuti sastanak na kojem se nisu birale riječi je najvjerovatnije održan 16. novembra u Antaliji, nakon samita G20, tvrdi grčki portal.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se