9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Cvijanović: Prisustvo molitvenom doručku u Vašingtonu potvrda značaja Srpske

VAŠINGTON – Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je prisustvo predstavnika Srpske Nacionalnom molitvenom doručku u Vašingtonu potvrda i priznanje značaja Srpske u regionalnim okvirima.

Cvijanovićeva je naglasila da je veoma bitno da se u neposrednim kontaktima sa uticajnim ličnostima u SAD, predstavnicima američkog Kongresa, Stejt departmenta i drugih institucija istakne položaj i uloga Republike Srpske.

„To je potvrda ustavnog i političkog pozicioniranja Republike Srpske u okviru BiH“, istakla je Cvijanovićeva nakon Molitvenog doručka, čiji je domaćin bio predsjednik SAD.

Premijerka Srpske rekla je da je ovo bila prilika da se posjeta Vašingtonu, osim susreta sa predstavnicima američke administracije, iskoristi i za susrete sa brojnom i vrlo uticajnom srpskom dijasporom u SAD, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Molitvenom doručku u Vašingtonu prisustvovali su predstavnici američke administracije, Kongresa, diplomatskog kora, svjetske ekonomske, političke i kulturne elite.

Nacionalnom doručku, koji se održava prvog četvrtka u februaru, prisustvuje 4.000 zvanica od kojih je trećina iz inostranstva, iz više od 140 država iz političkog, kulturnog i vjerskog života, za koje Organizacioni odbor, koji čine predstavnici Kongresa, ocijene da su ostvarili značajne društene rezultate u svojim zemljama.

Godišnji Nacionalni molitveni doručak održan je u okviru cjelokupnog programa okupljanja izabranih zvaničnika koji je traje od 3. do 6. februara.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Federacije BiH Fadil Novalić razgovarali su prethodno u Vašingtonu sa predstavnicima MMF-a i Svjetske banke o stanju u oblasti finansija u BiH.

Cvijanović: Terorizam globalna prijetnja

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u Vašingtonu da je Republika Srpska svjesna da terorizam predstavlja bezbjednosnu prijetnju na globalnom nivou, te da borba protiv terorizma ostaje jedan od ključnih bezbjednosnih prioriteta za Vladu Srpske.

Cvijanovićeva je naglasila da je Vlada Srpske čvrsto opredijeljena da u partnerstvu djeluje sa svim progresivnim snagama na suzbijanju ove bezbjednosne prijetnje, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Ona je tokom sastanka sa predstavnicima balkanskih zemalja i Stejt departmenta na radnom ručku ocijenila da se BiH već suočila sa nizom terorističkih akata, ali se nameće pitanje da li su svi politički akteri u BiH iskreno opredijeljeni za borbu protiv ovog izazova.

„Rješavanje bezbjednosnih pitanja mora biti zajednički i zahtijeva ozbiljan pristup i sveobuhvatan angažman, kako domaćih, tako i međunarodnih aktera“, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da bezbjednosni izazovi prevazilaze granice jedne zemlje i da terorizam sa kojima se susreće BiH, ali i druge države Balkana i Evrope, obavezuju na jaču saradnju zemalja jugoistočne Evrope.

Na radnom ručku, premijerka Srpske je razmijenila mišljenje i o ekonomskoj i privrednoj saradnji, te o drugim aktuelnim pitanjima na Balkanu i BiH.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se