18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Bitka za Alepo liči na mali svjetski rat

Na prilazima sirijskom gradu Alepu vodi se žestoka borba u kojoj već na različite načine učestvuje ili se sprema za učešće nekoliko strana, a to govori o mogućnosti da konflikt eskalira u veći sukob, prenose svjetske agencije.

„Rusija će da učvrsti vodeći status na Bliskom istoku“

Dopisnica Vašington posta Liz Slaj navodi listu učesnika u sirijskoj krizi: rusku avijaciju, koja tuče iz vazduha, libanske i iračke odrede, koji funkcionišu „na zemlji“ pod rukovodstvom vojnih savjetnika iz Irana, razne sirijske pobunjenike koje podržavaju SAD, Tursku, Saudijsku Arabiju i Katar, Kurde, povezane sa Moskvom i sa Vašingtonom, kao i džihadiste Islamske države.

Analitičari sumnjaju da će Minhenski sporazum o prekidu vatre u Siriji da bude realizovan i vjeruju da će građanski rat da preraste u konflikt velikih razmera, u kome će se sukobiti vodeće svjetske sile, prenose američki mediji.

Centralna tačka borbe je Alepo, kažu stručnjaci, i u pitanju je ne samo ishod rata u Siriji, nego i geopolitičke posljedice za cio region. Uspješnim pohodom sirijske vojske na Alepo, Rusija će da učvrsti status vodeće snage na Bliskom istoku. Osim toga, napredovanjem iračkih šiita i libanskih borbenih odreda širi se zona uticaja Irana znatno izvan tradicionalne šiitske ose, do sunitskih oblasti na sjeveru Sirije, tvrdi se u analizama američkih medija.

„Razumiju Ruse, ali ne i Amere“

Za Tursku je glavni problem je pojava Kurda u blizini sirijsko-turske granice, kao i njihov san o nezavisnoj državi koji postaje realan u kontekstu napredovanja na sjever Sirije, gdje vlada politički vakuum. Popunjavajući taj vakuum, Kurdi dobijaju značajan impuls u svojoj borbi, smatraju stručnjaci.

Kurdski odredi narodne samoodbrane iskoristili su američke napade na istoku Sirije da prošire svoju enklavu. Sada im u prilog idu napadi ruske avijacije u Alepu, pa Kurdi šire teritoriju i u enklavu Afrina. Njihov cilj je da spoje ove dvije enklave u teritorijalnu jedinicu u dužini preko polovine tursko-sirijske granice, naglašava Liz Slaj u Vašington postu.

Politikolozi Kenet Polak i Barbara Volter u američkim medijima govore o tome da niko ne razume šta u stvari želi Vašington.

– Pokušavajući da ubjedimo sve druge da slijede SAD, osuđujemo sebe na neuspjeh. Stanovnici Bliskog istoka razumiju šta rade Rusi. Oni su odmah stali na šiitsku stranu konflikta, podržali Asada, imaju podršku Irana i Hezbolaha. Ono što ne razumiju je strategija njihovog dugogodišnjeg pokrovitelja Vašingtona, naglašavaju ovi stručnjaci, a prenose američki portali, prenose Vesti-online.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se