15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

BiH treba brže ka EU i da poboljša pravosuđe

BANJALUKA – Predaja aplikacije BiH za članstvo u EU je važna etapa za ovu zemlju kojoj su otvorena evropska vrata, a uvjeren sam da će na tom putu biti sve manje Dejtona, a sve više Brisela, izjavio je juče u Banjaluci visoki predstavnik Valentin Incko.

On je poslije odvojenih sastanaka sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, premijerom Željkom Cvijanović i predsjednikom Narodne skupštine Nedeljkom Čubrilovićem kazao da za BiH sada slijedi teži dio posla, ali da je siguran da će ona postati punopravna članica evropske porodice.

– Brzina puta prema EU zavisi od BiH. Možda će to biti i maraton prema Briselu – rekao je Incko.

Govoreći o sporu između Savjeta ministara BiH i Vlade RS o mehanizmu koordinacije, Incko je rekao da je važno da postoji transparentnost i da su svi uključeni u taj proces.

– Treba dati šansu modifikovanom mehanizmu koordinacije, jer BiH mora da ide dalje – kazao je Incko.

Nezaobilazne teme sastanaka sa zvaničnicima Srpske bili su najavljeni referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, odluka Ustavnog suda BiH o Danu RS i zahtjevi da bude prihvaćen naziv „bosanski jezik“. Incko je rekao da pozdravlja signale da će referendum u RS o pravosudnim institucijama BiH biti ostavljen po strani, naglasivši da Srpska može organizovati referendum o svim pitanjima koja su iz njene nadležnosti, ali da to nisu Sud i Tužilaštvo BiH.

– Nezadovoljstvo postoji kada je u pitanju pravosuđe BiH. Građani su nezadovoljni tempom donošenja odluka i ima puno prostora za poboljšanje stanja. Pravosudne institucije moraju biti nezavisne i istovremeno odgovorne – naglasio je Incko.

Dodik je prenio Incku da je RS zagovornik kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU i da na tom putu daje svoj doprinos, ali je naglasio da trenutno nema dogovora u vezi sa mehanizmom koordinacije koji je nedavno usvojio Savjet ministara bez konsultovanja sa Vladom RS. Dodik je iznio i stav RS da OHR treba da završi svoju misiju u BiH.

– Incko je pominjao zahvalnost jer je referendum odgođen, ali u svakom slučaju rekao sam mu da čekamo kako će stvari dalje teći. Ta priča još nije završena – rekao je Dodik za „Glas Srpske“.

Incko je sa Dodikom razgovarao i o akciji Mladih SNSD-a za vrijeme obilježavanja Dana Republike, tokom kojih je organizovano slanje razglednica visokom predstavniku. Saglasili su se da nisu prihvatljive prijetnje Incku i njegovoj porodici koje su se našle na nekim razglednicama.

Čubrilović je nakon razgovora sa Inckom kazao da je RS do sada konstruktivno djelovala na putu BiH ka EU, ali i naglasio da je nezadovoljna načinom na koji je usvojen mehanizam koordinacije. Razgovarali su i o odluci Ustavnog suda BiH u vezi sa Danom RS.

– Odluke Ustavnog suda BiH se moraju poštovati, ali 9. januar će ostati Dan Republike – rekao je Čubrilović i naveo da se Ustavni sud u ovom slučaju nepotrebno upustio u političke vode.

Incko je sa Cvijanovićevom razgovarao o političkoj i ekonomskoj situaciji s naglaskom na realizaciju reformske agende i ekonomske politike RS za 2016. godinu. Cvijanovićeva je naglasila da postoji dobra saradnja između vlada RS i FBiH radi stvaranja povoljnijeg privrednog ambijenta i privlačenja investicija.

Visoki predstavnik je sagovornicima predstavio i svog novog prvog zamjenika Brusa Bertona, koji je ocijenio da su za građane RS najvažnija pitanja – privreda, otvaranje novih radnih mjesta i evropske integracije. Berton, koji je i supervizor za Brčko distrikt, rekao je da je razgovarao i sa tamošnjim predstavnicima vlasti o problemima zbog gradnje džamije, ocijenivši da je potrebno da što prije profunkcionišu Skupština i Vlada distrikta.

Danijelson

Milorad Dodik i Željka Cvijanović razgovarali su sa generalnim direktorom Generalnog direktorata za politiku susjedstva i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Kristijanom Danijelsonom. Dodik je poručio da RS podržava put BiH ka statusu kandidata za članstvo u EU u kojem će RS biti jasno vidljiva i zastupljena. Ponovio je da mehanizam koordinacije, koji je usvojen bez saglasnosti RS, nije kredibilan. Cvijanovićeva je pozvala sve u BiH i evropske partnere da kroz konsultacije što prije dođu do mehanizma koordinacije, koji će biti prihvatljiv za sve i odražavati ustavnu strukturu BiH, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se