20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

BiH na 11. mjestu najjeftinijih zemalja za život, prva Južnoafrička Republika

SARAJEVO – Magazin Time objavio je listu 112 zemalja koje su najjeftnijie za život. Na listi se našla i Bosna i Hercegovina, prenosi N1.

Uz američki dolar koji je jak u odnosu na druge valute, preseljenje ili odlazak u penziju u neku od stranih država može biti pametna strategija za još veće uštede, navodi Time.

Da biste pronašli najjeftiniju zemlju da život, web stranica GoBankingRates rangirala je države po četiri ključna indeksa a to su: lokalni indeks kupovne moći, cijene iznajmljivanja, cijene namirnica i indeks potrošačkih cijena u odnosu na cijene u New Yorku, navodi isti izvor.

Prema ovoj listi, Bosna i Hercegovina se nalazi na 11. mjestu od 112 zemalja svijeta.

„Bosna i Hercegovina je evropska država koja graniči sa Hrvatskom i Srbijom, a ima populaciju od 3,9 miliona stanovnika. Glavna industrija zemlje su minerali i metali, uključujući čelik, ugalj, željezne rude, olovo i cink. Bosna i Hercegovina ima pristojnu lokalnu kupovnu moć, kao i niske cijene na iznajmljivanje nekretnina, namirnica i roba široke potrošnje. U glavnom gradu Sarajevu, na primjer, kombinacija mjesečnih troškova najma i drugih troškova kreće se od 600 do 700 dolara“, navodi magazin Time.

Najjeftinija zemlja za život je Južnoafrička Republika. Slijede je Indija, Kosovo, Saudijska Arabija i Kazahstan.

U top 10 najjeftinijih zemalja ušle su još Zambija, Oman, Paragvaj, Češka i Makedonija koja je ispred BiH.

Lista najjeftnijih zemalja:

najjeftinije države

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se