1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

BiH dobija viši sud?

BANJALUKA – Vukota Govedarica šef kluba SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske rekao je da je potpuno jasno da se sva priča o referendumima završava na neslavan način.

S obzirom da je u toku strukturalnog dijaloga usaglašen jedan potpuno novi sud, a to je viši sud, on je rekao da je zabrinjavajuće da RS iz krajnje faze kada je u pitanju rad pravosuđa u BiH dođe u situaciju da na nivou BiH dobije novu pravosudnu institucviju.

Govedarica nije odgovorio na pitanje da li će opozicija u RS prihvatiti formiranje višeg suda ističući da će sljedeće sedmice dobiti adekvatnu informaciju na osnovu koje će se odlučiti.

Odgovarajući na kritike opozicije Anton Kasipović, ministar pravde RS rekao je da praktično i sada u okviru Suda BiH imamo Osnovni sud i Apelaciono vijeće tako da on i sada radi u dva stepena.

“ Smatramo da je mnogo bolji i efikasniji način da imamo Osnovni i viši sud, sa jasno propisanim nadležnostima“, rekao je Kasipović.

Dodajući da eventualno uspostavljanje višeg suda prethodi rješavanje pitanja nadležnosti.

Podsjetio je da su nadložnosti Suda BiH postavljenje vrlo široko i da u situaciji sa proširenim nadležnostima Suda BiH ne postoji pravna sigurnost građana.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se