18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Bi-Bi-Si: Ovako bi izgledao RAT Rusije i Amerike (video)

Britanski javni servis Bi-Bi-Si, juče je u etar pustio dokumentarnu seriju u kojoj se simulira vojni konflikt između Rusije i Letonije, uz moguću upotrebu nuklearnog oružja.

“Treći svjetski rat u komandnom centru“, kako je naslov šoua, izazvao je oštre kritike Ruske dume i šefa Komiteta za međunarodne poslove Alekseja Puškova, prenosi “Sputnjik“.

“Sama ideja serije o nuklearnom ratu sa Rusijom od Bi-Bi-Sija pravi pretendenta na prvo mjesto među zapadnim medijima za raspirivanje mržnje i vojne histerije“, napisao je Puškov na svom Tviter profilu, a sama Duma ocijenila je šou kao “skandalozan“ uz opis da je u pitanju “idejni idiotizam“.

U ratnim nadmetanjima učestvuju britanske diplomate i vojni stratezi koji imaju zadatak da izrade idealan plan borbe.

U središtu serije je Rusija koja je okupirala letonsku Latgaliju. U nastojanju da povrati Letoniji nezavisnost, NATO traži pomoć Velike Britanije koja odbija da upotrijebi nuklearno oružje u borbi protiv Rusa.

Ipak, Sjedinjene Američke Države nisu toliko principijelne i svijet biva uvučen u treći, nuklearni svjetski rat. Kako navodi “Sputnjik“, Bi-Bi-Si je uložio velike svote novca budući da je u realizaciji angažovana realna vojna tehnika, a tu su i separatisti, letonska administracija, referendum na ruskom jeziku, zastave nepostojeće države..

Dalje, o izmišljenim događajima (Rusija baca nuklearnu bombu na britanske brodove) govore pravi analitičari i vojna lica između ostalih i bivši ministar iz Kameronove vlade Paulin Nevil Džons i bivši komandant britanske flote, admiral Alan Vest.

Ubrzo se oglasio i Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, koji je rekao da ruski zvaničnici nisu gledali Bi-Bi-Sijev “hipotetički vojni konflit između Rusije i NATO“.

Upitan da li Kremlj obraća manje pažnje na Bi-Bi-Sijeve emisije, Peskov je odgovorio da je šteta trošiti vrijeme na takvo “smeće“.

– Na žalost, naše kolege sa Bi-Bi-Si u posljednje vrijeme pružaju sadržaj niskog kvaliteta, tako da ne žurimo da pogledamo njihov program – rekao je Peskov kojem je zatraženo da prokomentariše scenario.

Ovo nije prva provokativna emisija koju je Bi-Bi-Si priredio u posljednje vrijeme.

Britanski javni servis je prošle nedelje emitovao dokumentarni film u kojem podsekretar za terorizam i finansijski obaveštajac Adam Šubin tvrdi kako je ruski predsednik Vladimir Putin korumpiran, te da je američka vlada znala za to “mnogo godina unazad“.

U istoj emisiji, Bi-Bi-Si je naveo da Putin posjeduje jahtu vrijednu 35 miliona dolara.

[mom_video type=“youtube“ id=“5Ha08DePAM0″]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se