14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Banjaluka: Ruska oprema i obuka specijale meta MUP-a RS

BANJALUKA – Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS izrazilo je značajan interes za nabavku nove opreme, ali i nekih vrsta oružja iz Ruske Federacije, dok će u tu zemlju na obuku uskoro biti upućeni pripadnici Specijalne jedinice Policije RS.

Potvrdio je to za „Nezavisne“ Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, ističući da su detalji saradnje sa jednom od najmoćnijih policijskih struktura u svijetu sadržani i u protokolu koji je prošle godine u Moskvi potpisan između Državnog ministarstva unutrašnjih poslova Rusije i MUP-a RS. Pored toga, a prema tom potpisanom dokumentu, saradnja sa ruskom policijom trebala bi se ogledati i u razmjeni informacija u vezi s borbom protiv terorizma, trgovine ljudima i drogom.

Takođe, parafom na taj protokol, koji je sa načelnikom Glavne uprave policije grada Moskva i zamjenikom ministra unutrašnjih poslova Rusije potpisao Lukač, omogućena je i saradnja kada je u pitanju kriminalistička policija, odnosno saradnja u istrazi najtežih krivičnih djela, ali i u oblastima forenzike i DNK analiza, gdje ruska strana takođe može pomoći u obuci, pošto raspolažu vanserijskim stručnjacima.

„Veoma je važna mogućnost obuke specijalnih jedinica Policije RS zajedno sa ruskim jedinicama, koje su veoma poznate i respektabilne u cijelom svijetu“, naglasio je Lukač.

Veliki značaj u svemu tome, kako je rekao, imalo je lično prisustvo u objektima, ali i na pokaznim vježbama ruskih specijalaca, posebno onim koje se odnose na terorizam i razbijanje demonstracija.

Takođe, tokom posjete delegaciji iz RS su prikazana i najbolja rješenja kada su u pitanju vozila sa vodenim topovima, ali i druga oklopna vozila, za šta u doglednom vremenu takođe postoji interes RS.

Ministar i ostali članovi delegacije MUP-a RS su prilikom posjete Moskvi imali priliku da vide i specijalno opremljenu sobu za psihološku regulaciju sa foteljama za masažu namijenjenu tamošnjoj policiji, kao i da probaju specijalni koktel sa kiseonikom, kao važan faktor te regulacije. I to je, kazao je Lukač, zanimljiva stvar za Policiju RS, tako da bi moglo doći do nabavke, pošto su se sadržaji koje nudi ta soba pokazali kao važan segment u okviru što boljeg obavljanja policijskog posla.

Kada je u pitanju oružje, posebna pažnja obraćena je na „kalašnjikov“, kao veoma zastupljeno oružje u policijskim agencijama na našim prostorima, pišu Nezavisne novine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se