14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Austrijski ambasador je živi dokaz da BiH nije ozbiljna država

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juče da je austrijski ambasador u BiH Martin Pamer živi dokaz da BiH nije ozbiljna država, jer da to jeste, „ne bi u njoj mogao svako, poput Pamera, da bude ambasador“.

Dodik je istakao da se Pamer davno kandidovao za vodećeg diplomatu u BiH po nediplomatskom miješanju u unutrašnje stvari BiH, ali i Republike Srpske.

Predsjednik Srpske rekao je za agenciju „Sputnjik“ da je takav slučaj i sa njegovom posljednjom nediplomatskom i rusofobnom izjavom za jednog diplomatu da „on nema dokaze o najavljenoj pomoći iz Rusije i dokazima o dolasku rubalja u Banjaluku“.

„Nikada nismo tražili niti najvaljivali nikakvu pomoć u rubljama, već kredit, a zahvalni smo Rusiji na dosadašnjim ulaganjima u privredu Republike Srpske bez ikakvih političkih uslovaljavanja, što je vidljivo svima osim Pameru“, istakao je Dodik.

On je ocijenio da je nečuveno da jedan ambasador izlazi u javnost sa „ovakvim glupostima i da očekuje da ga obavještavamo o našim poslovima“.

Austrijski ambasador u BiH Martin Pamer za portal „Vijesti“ kritikovao je ustavnu strukturu BiH kao „prekomplikovanu“, kao i političku elitu koja je, kako je naveo, dobila mnogo šansi da sada mora pokazati i dokazati da može napraviti nešto kredibilno, povjerljivo i da to ima rezultate.

Pamer je dodao i „da u BiH postoje ljudi koji rade na tome da se razvija sumnja u stabilnost BiH“, navodeći da najava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će Srpska raspisati referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH „nije konstruktivna i ne utiče povoljno na klimu stabilnosti u BiH“.

Austrijski ambasador je rekao i da pojedini političare govore da će im Rusija pružiti pomoć, ali da do sada on, kako kaže, nije dobio dokaz da je mnogo rubalja došlo u Banjaluku.

Dodik: Poziv opoziciji u Srpskoj da podrži referendum

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je opoziciju u Srpskoj da podrži referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

– Pozivam opoziciju u Republici Srpskoj da podrži referendum o Sudu i Tužilaštvu, pa da ga onda i održimo, rekao je Dodik za portal „Iskra“.

Predsjednik Dodik ranije je izjavio da je pitanje referenduma u Srpskoj legalizovano i da će izjašnjavanje građana Srpske o radu Suda i Tužilaštva biti realizovano kada bude ostvaren konsenzus.

– Moraćemo sačekati da na čelo opozicije dođu patriote kojima je više stalo do Srpske nego do vlastitih fotelja i mišljenja Bakira Izetbegovića i par ambasada, rekao je Dodik.

Tzv. Savez za promjene donio je odluku da neće glasati ni za jednu inicijativu o izjašnjavanju građana, sve dok se ne provede referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je da je današnji razgovor sa američkom ambasadorkom u BiH Morin Kormak pokazao saglasnost u vezi sa referendumom i reformom pravosuđa, ali ne i u vezi sa upotrebom naziva jezika u obrazovnom sistemu Srpske.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se