20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

10 najinteligentnijih serijskih ubica u istoriji

Za serijske ubice se smatra da su prosječno inteligentni, ali mnogi od njih su zapravo bili genijalci

Za serijske ubice smatraju se ljudi koji su u određenom periodu ubili najmanje troje ljudi, iako prema nekim parametrima u nekim državama se ta brojka spustila na dva ubistva. Prosječni koeficijent inteligencije serijskih ubica je 94,7 što spada u prosječan rezultat, ali mnogi od njih imaju daleko veći. Donosimo listu najinteligentnijih serijskih ubica u istoriji.

Džon Kristi

Rođen u Jorkširu u Engleskoj 8. aprila 1899. godine, Džon Kristi je ubio osam žena (možda i više, uključujući i suprugu), tako što ih je davio ili tjerao da udišu otrovne gasove. Tijela je držao u svom stanu na Noting Hilu, a jedno je čak skrivao i ispod poda. Bio je dobar student, s koeficijentom inteligencije 128, što je iznad prosjeka. Od britanske vojske je čak dobio i stipendiju za školovanje.

Edmund Kemper

U Burbanku, u Kaliforniji, 18. decembra 1948. godine, rođen je Edmund Kemper III. S 15 godina je zatvoren jer je ubio pištoljem baku i djeda, ali je pušten kada je napunio 21 godinu. Dobio je nadimak „Co-Ed Killer“ jer je ubio i masakrirao šest djevojaka s koledža. U aprilu 1973. je ubio majku na spavanju i zadavio njenog najboljeg prijatelja. Unatoč mentalnom poremećaju, Edmund je skoro genije s koeficijentom inteligencije od 136. Inteligenciju je iskoristio za izlazak iz mentalne ustanove prevarom, tako što je prevario doktora na testu za otpust iz ustanove, pamteći sve odgovore.

Ted Bandi

Rođen 24. novembra 1949. godine u Burlingtonu, u Vermontu, Ted Bandi je na prvi pogled bio zgodan i šarmantan, ali iza prijatnog vanjskog izgleda skrivao se hladnokrvni ubica. Tačan broj žrtava nije potvrđen, ali smatra se da je 36 žena umrlo od njegove ruke, neke su imale svega 12 godina, u različitim državama. Prilikom testiranja, koficijent inteligencije mu je bio 136, što spada u kategoriju nadarenih. Koristio je nadarenost kako bi prevario žrtve, mameći ih i izigravajući policajca, a bio je i psiholog po obrazovanju.

Kristen Gilbert

Atraktivna i zgodna Kristen je rođena u Fol Riveru u Masačusetsu, 13. novembra 1967. Kada se zaposlila u medicinskom centru za veterane, prijavljeno je puno smrtnih slučajeva u njenim smjenama. Utvrđeno je da je kriva za četiri smrtna slučaja (smatra se da ih je bilo i do 40), izazivajući srčane udare ubrizgavanjem epinefrina. U školi je bila odlična učenica i diplomirala je godinu i po prije službenog roka.

Džordž Rasel Junior

Poznat kao „Ubica s Istočne obale“, Džordž Rasel je rođen u aprilu 1958. Iako je bio šarmantan, kao tinejdžer je pokazivao simptome sociopatije i nasilnog ponašanja. Razvio je mržnju prema ženama, brutalno je ubio tri i morbidno ih eksponirao. Iako je napustio školu, bio je vrlo inteligentan i smatrali su ga nadarenim učenikom. Jedno je vrijeme radio u policiji.

Endrju Kananan

Rođen 31. avgusta 1969. godine, u Nacionalnom gradu u Kaliforniji, Kananan je bio i na FBI-jevoj potjernici. Bio je upadljiv, gej žigolo koji je posjećivao gej barove u potrazi za bogatim muškarcima u San Francisku. Njegovo ubijanje je počelo 1997. Ubio je pet ljudi, a među njima i poznatog modnog dizajnera Đanija Versaćea. Kananana su smatrali genijem, imao je koeficijent inteligencije 147, u školi je bio odličan učenik, imao je fotografsko pamćenje i govorio je sedam jezika.

Kerol Edvard Kol

Kol je rođen 9. maja 1938. u Sijuks Citiju u Ajovi. Odrastao je uz problematičnu i agresivnu majku. Zbog mržnje prema majci, Kol je zadavio 13 žena (ubio skoro 35) koje su ga podsjećale na nju. S 14 godina je testirao inteligenciju i koeficijent mu je bio 152, što je domen genija. U školi je bio loš, ali je uzrok lošim rezultatima u školi bili su mentalni poremećaj i konzumiranje droga.

Šarlin Vilijams

Šarlin Adel Vilijams je rođena 10. oktobra 1956. godine, u Stoktonu u Kaliforniji. Iako je njen suprug zapravo ubijao, ona je učestvovala u otmicama i silovanjima devet žena i jednog muškarca, a neke od tih žena su imale samo 13 godina. Bila je nevjerojatno inteligentna žena, s koeficijentom 160, što se smatra izuzetnom genijalnošću. Imala je fotografsko pamćenje i bila je maestro na violini.

Rodni Alkala

Poznat kao „Ubica igre spajanja parova“ Rodni Džejms Alkala je rođen 23. avgusta 1943. godine u San Antoniju, u Teksasu. Od 1977. do 1979. godine, ubio je osam žena, ali se vjeruje da je broj njegovih žrtava čak sto. Nadimak je dobio tako što se pojavio 1978. godine u „Igri spajanja parova“, televizijskom šou, gdje je i pobijedio. Bio je genije s koeficijentom inteligencije 160, najbolji učenik svoje generacije, svirao je klavir, imao jako puno prijatelja i išao na akademiju likovnih umjetnosti u Njujorku.

Ted Kačinski

Teodor Džon Kačinski je rođen 22. maja 1942. u Čikagu ali ga istorija pamti po nadimku ‘Unabomber’. On je slao bombe svojim žrtvama, za razliku od mnogih drugih serijskih ubica. Žrtve su mu uglavnom bili profesori, i u periodu od 20 godina je ozlijedio 23 i ubio tri osobe. U petom razredu je radio test inteligencije i koeficijent mu je bio 167. Bio je genije, preskočio nekoliko razreda, i bio u raznim školskim grupama, uključujući šah, biologiju, njemački jezik i matematiku. Sa 16 godina je dobio stipendiju Harvarda. Nakon diplomiranja, postao je doktor matematike na Univerzitetu u Mičigenu i radio je kao profesor na univerzitetu Berkli u Kaliforniji, piše express.hr.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se