13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Zakon o radu na snazi, vatra opet rasplamsana

BANJALUKA – Novi Zakon o radu RS stupa danas na snagu, a iz Unije udruženja poslodavaca i Saveza sindikata RS već najavljuju da će tražiti njegove izmjene.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović istakao je da novi zakon štiti prava svih radnika, a posebno trudnica i majki male djece.

– Postoje odredbe koje definišu da majke s djecom do tri godine ne mogu biti raspoređene na druga radna mjesta bez njihove saglasnosti. Žena koja rodi blizance, treće ili više djece ima 18 mjeseci porodiljskog odsustva – rekao je Savanović.

On je istakao da stupanjem na snagu Zakona o radu počinje da teče rok od 60 dana za zaključivanje kolektivnog ugovora između sindikalaca i poslodavaca. Jedna od obaveza je i utvrđivanje reprezentativnosti sindikata za koju je novim zakonom cenzus smanjen sa 20 na pet odsto ukupnog broja radnika.

– Kada je riječ o reprezentativnosti sindikata, vodili smo se iskustvom koje smo imali sa Savezom sindikata. Stopa reprezentativnosti je smanjena kako bi bila stvorena konkurencija, a ne da o najvažnijim pitanjima odlučuje samo jedan sindikat. Ako politička partija može da uđe u parlament sa tri odsto podrške, zašto ne bi bilo više sindikata. Konkurencija među sindikatima će doprinijeti tome da dođemo do prihvatljivijih rješenja, a imaćemo i veću zastupljenost radnika – naveo je Savanović.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić kaže da nisu zadovoljni novim Zakonom o radu i da su hitno potrebne njegove izmjene.

– Izmjene su potrebne jer je u njega prebačen kolektivni ugovor i ne vidim svrhu kolektivnog pregovaranja, ako je kompletan kolektivni ugovor u zakonu. Drugi problem je što smo dobili dosta lošije uslove za privređivanje i lošiji ambijent u odnosu na FBiH, pa će strani i domaći investitori radije odlaziti tamo. Sadašnji sadržaj zakona ne omogućava ni da RS ispuni uslove iz reformske agende – istakao je Škrebić navodeći da još nisu definisali konkretne prijedloge za izmjene Zakona o radu.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić kazala je da su pripremili zahtjev Ustavnom sudu RS za ocjenu ustavnosti i zakonitosti načina donošenja Zakona o radu.

– Od Vlade smo zatražili da nam dostavi tačan datum sjednice na kojoj je utvrdila Zakon o radu i način njegovog usvajanja po hitnom postupku, ali još nismo dobili odgovor. Iduće sedmice zauzećemo i zvaničan stav kada je u pitanju donošenje kolektivnog ugovora, ali i o samom novom Zakonu o radu, u kojem ima mnogo propusta zbog čega je potrebna njegova izmjena – rekla je Mišićeva i dodala da je Savez sindikata uputio zahtjev premijeru RS Željki Cvijanović za utvrđivanje najniže plate za 2016. godinu.

Narodna skupština RS usvojila je krajem decembra prošle godine novi Zakon o radu. Savez sindikata RS prethodno je odbijao da pregovara sa Vladom i poslodavcima, a na dan zasjedanja Narodne skupštine organizovao je proteste ispred zgrade parlamenta.

Sindikat u FBiH prijeti štrajkom

Savez samostalnih sindikata BiH dao je juče Vladi FBiH rok da do 22. januara povuče izmjene Zakona o radu ili će u protivnom 26. januara stupiti u generalni štrajk i organizovati proteste ispred zgrade Vlade FBiH i zatražiti ostavku premijera Fadila Novalića.

Odluka je donesena na hitnoj sjednici Predsjedništva i Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata nakon što je Vlada FBiH prošle sedmice utvrdila izmjene Zakona o radu i uputila ih u hitnu parlamentarnu proceduru i zaustavila potpisivanje opšteg kolektivnog ugovora, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se