18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Vlast u Sarajevu spremna da žrtvuje sve

BANJALUKA – Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izjavio je da je vladajuća garnitura na nivou BiH zbog samonametnute političke agende spremna da žrtvuje sve, očekujući od drugih da otklanjaju posljedice njihovog pogrešnog djelovanja.

On je ocijenio da aktuelna vlast u Sarajevu smatra da svoju kooperativnost prema EU i imidž reformskih i proevropskih političara treba da održava na račun građana i entitetskih institucija.

Klokić je za „Glas Srpske“ istakao da su institucije Srpske potpuno nezadovoljne, ne samo stavovima iznesenim na početku razgovora delegacija BiH i Evropske komisije u vezi sa prilagođavanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/, već i načinom na koji se institucije BiH ponašaju u procesu njihove pripreme i realizacije.

On je dodao da su entitetske institucije u ovom procesu potpuno marginalizovane, te da Savjet ministara i Predsjedništvo BiH bahato i bespravno svojataju poziciju arbitra koji će donijeti konačnu odluku, uz licemjerno i politikantsko isticanje navodne obaveze entitetskih budžeta da obezbijede amortizaciju katastrofalnih posljedica po poljoprivredni sektor koje su prouzrokovane „njihovim diletantskim odlukama“.

„Teško je ne zapitati se čije interese i koga predstavljaju politički subjekti iz Republike Srpske u vlasti u Sarajevu. Interese Srpske i njenih građana sigurno ne“, poručio je Klokić.

Prema njegovim riječima, ogromno nejedinstvo postoji i među članovima pregovaračke delegacije BiH sa Evropskom komisijom, jer veliki broj njih smatra da je pravac koji su zauzeli Predsjedništvo i Savjet ministara, a koji podrazumijeva prihvatanje zahtjeva zvaničnog Brisela, pogrešan, ali se plaše da to kažu.

On je upozorio na nesagledivu štetu od uvođenja principa tradicionalne trgovine sa Hrvatskom, koja će se vjerovatno mjeriti stotinama miliona KM.

„Nije zanemarljiva šteta u vidu gubitka carinskih prihoda na uvoz robe koja je do sada bila opterećena kako bi domaći proizvodi bili u određenoj mjeri zaštićeni, a prihvatanjem tradicionalne trgovine koju ne poznaju ni SSP, ni Svjetska trgovinska organizacija, niti postoji pravni osnov za njeno prihvatanje, biće omogućen uvoz određenih proizvoda iz EU koji uopšte nisu bili predmet regulisanja SSP-a“, rekao je Klokić.

Prema njegovom mišljenju, očigledno je da neko pokušava da amortizuje nekonkurentnost hrvatske privrede u evropskim okvirima preko leđa zemalja regiona, tako što bi se ovoj zemlji omogućilo da zadrži određene povlastice iz CEFTA režima i nakon njenog izlaska iz njega.

„Međutim, ne radi se samo o ustupcima koji su rezervisani za Hrvatsku, već će te kvote moći koristiti privredni subjekti svih članica EU. Opravdana je bojazan da poljoprivredni sektor u BiH neće moći izdržati tu trku, a ne smije se zanemariti ni činjenica da će u svemu tome mnogo gore proći Republika Srpska, jer je tu koncentrisan gro poljoprivredne proizvodnje u BiH“, rekao je Klokić.

On je nekorektnom ocijenio poruku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića da bi entiteti trebalo subvencijama i podsticajima da obezbijede podršku poljoprivrednim proizvođačima u uslovima njihovog prihvatanja zahtjeva iz Brisela.

„On bi morao da zna da u cijelom regionu ne postoje dovoljne subvencije za poljoprivredni sektor koje bi ga zaštitile od potencijalne potpune liberalizacije tržišta. Vlada Srpske je zaključcima jasno istakla da je ovakvo djelovanje institucija BiH neprihvatljivo, a identičan stav se mogao čuti i od poljoprivrednih proizvođača“, rekao je Klokić.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se