9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Uhapšeni specijalci: Malić mozak, Paraš bio u obezbjeđenju Vučića

BANJALUKA – Vladan Malić (33) iz Banjaluke, pripadnik Specijalne policije RS, vođa je grupe i organizator spektakularne pljačke, koja se u septembru prošle godine odigrala na autoputu Banjaluka – Gradiška, kada je iz blindiranog vozila „Sector Securityja“ oteto 617.000 maraka u vlasništvu UniCredit banke.

U tome je imao pomoć svojih kolega Gorana Paraša (28) iz Banjaluke, Aleksandra Popovića (29) iz Kotor Varoša, Željka Inđića (27) iz Bratunca i Gorana Janjuza (25) iz Kozarske Dubice.

Pripadnici policije u skoro pa besprijekorno izvedenoj oružanoj pljački imali su pomoć i Olega Bande (32), suvlasnika auto-placa „Quatro“ u Banjaluci, i Danijela Kuzmića iz Kotor Varoša, radnika „Sector Securityja“ koji je radio u Centrali UniCredit banke u Banjaluci.

Hapšenja je potvrdio Dragan Lukač, ministar policije RS, navodeći inicijale privedenih, od kojih su trojica u petak iz Specijalnog tužilaštva RS sprovedena u Okružni sud.

Lukač je potvrdio i da je uhapšeni Paraš bio u Srebrenici u julu prošle godine uključen u obezbjeđivanje Aleksandra Vučića, predsjednika Vlade Srbije, kada je bio napadnut.

Uhapšeni specijalci (1)Kuzmić je uveliko pomogao da se ovaj slučaj razriješi jer je, kako saznajemo, priznao da je učestvovao i da je odao informacije o kretanju vozila koje je iz Banjaluke prevozilo novac u Centralu u Zagrebu.

Kako „Nezavisne“ saznaju, Kuzmić je prije desetak dana kupio automobil audi vrijedan oko 15.000 maraka, što nikako nije mogao da opravda platom koju je zarađivao u zaštitarskoj firmi, jer je u Banjaluci plaćao i troškove najma stana.

Inače, nijedan od policajaca tog 22. septembra nije bio na dužnosti u bazi „Sarica“. Neki su otvorili bolovanje, neki uzeli slobodne dane, a neki su otišli na godišnji odmor, što je prva činjenica koja je bacila sumnju na njih. Dalje trošenje novca i kupovina luksuznih automobila samo su to i potvrdili.

Povodom spektakularnog hapšenja, u Vladi RS čelnici MUP-a na čelu s Lukačem u petak su organizovali konferenciju za medije i istakli da, pored toga što su pripadnici MUP-a učestvovali u razbojništvu, više nema bilo kakvih nepoznanica te da je slučaj u potpunosti riješen. Darko Ilić, šef Odjeljenja Specijalnog tužilaštva RS za istrage i bezbjednost, rekao je da će protiv pet lica biti predloženo određivanje pritvora, dok će dvojici biti omogućeno da se brane sa slobode. Kako je rekao, od početka je bilo jasno da je riječ o organizovanom kriminalu.

„Na rejonu Kozare pronađeno je i oružje korišteno u ovom krivičnom djelu i to je njihovo oružje. Oprema i sredstva MUP-a u ovom slučaju nisu korišteni“, rekao je on.

Ilić je dodao kako postoje indicije da je grupa izvršila još neko krivično djelo, ali da zasad od tome nema informacija, jer je fokus istrage bio na rješavanju razbojništva. Kazao je i da su im vozila i imovina stečena ovim krivičnim djelom oduzeti, kao i da je pronađen dio novca, koji se broji.

Ministar Lukač poručio je kako odgovornost u ovom slučaju snose isključivo pojedinici, ali da je njegova ostavka kao i dosad bila na stolu ljudi koji su ga postavili na ovu funkciju.

„Njihova lična odluka je da se bave kriminalom i da to urade pod zaštitom uniforme i policijske značke. Pozivam sve pripadnike MUP-a RS da im ne pada na pamet da se bave kriminalom jer ih neće zaštiti ni odijelo ni značka, već će završiti kao i svi oni dosad. To što su pripadnici MUP-a RS im je otežavajuća okolnost“, kazao je on.

Kako kaže, upravo su rukovodioci u Specijalnoj policiji donijeli informacije da postoji mogućnost umiješanosti pripadnika ove jedinice, pa je tako isključio bilo kakvu njihovu odgovornost.

Gojko Vasić, direktor Policije RS, poručio je kako se kriminal ne isplati i da će oni koji zloupotrebljavaju MUP biti sankcionisani.

Inače, u cijelu priču u vezi s hapšenjem upetljala se i politika, pa je Milanko Mihajilica, član Predsjedništva Saveza za promjene, rekao da su neki od uhapšenih bili u najužem obezbjeđenju predsjednika RS i predsjednika Vlade RS, što su u MUP-u RS odmah demantovali.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, kazala je da Mihajilica nije dorastao zadatku da bude predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS, jer bi pohvalio aktivnosti MUP-a RS, koje je rasvijetlilo ovo krivično djelo.

UHAPŠENI

  • Vladan Malić (33) iz Banjaluke
  • Goran Paraš (28) iz Banjaluke, bio u obezbjeđenju Vučića
  • Aleksandar Popović (29) iz Kotor Varoša (foto)
  • Željko Inđić (27) iz Bratunca (foto)
  • Goran Janjuz (25) iz Kozarske Dubice (foto)
  • Oleg Banda (32), suvlasnik auto-placa „Quatro“ u Banjaluci (foto)
  • Danijel Kuzmić (30), radnik „Sector Securityja“ iz Kotor Varoša

[mom_video type=“youtube“ id=“N4tR2Q96h_4″]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se