9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Uhapšeni Izet Arifović, Suad Smajlović i Amir Salihović

SARAJEVO – Izet Arifović zvani Ćiza, Suad Smajlović zvani Šošon i Amir Salihović zvani Arkan uhapšeni su na području Tuzle zbog sumnje da su počinili ratne zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Oni su pod istragom da su kao pripadnici snaga takozvane Armije BiH postupali suprotno odrebama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Arifović je osumnjičen da je 12. jula 1992. ubio jednog od osam civila srpske nacionalnosti koji su se predali prilikom napada na selo Zalazje.

Salihovića Tužilaštvo tereti da je preostale zarobljenike odvezao u nepoznatom pravcu nakon čega više nisu viđeni živi, da bi nakon rata posmrtni ostaci nekih od žrtava bili pronađeni i ekshumirani, a za ostalim posmrtnim ostacima još se traga.

Arifovića Tužilaštvo tereti i da je ubio dva civila srpske nacionalnosti koje je izveo iz policijske stanice, dok je Smajlović osumnjičen da je pucao u jednu od žrtava koja je davala znakove života.

Izet Arifović osumnjičen je i da je 21. juna 1992. godine, u mjestu Ratkovići, ubio civila srpske nacionalnosti Živana Prodanovića, koji je ranije predao oružje.

Smajlovića Tužilaštvo tereti da je 12. jula 1992. godine, na karoseriji kamiona, gdje su se nalazila tijela ubijenih civila srpske nacionalnosti, kao i živi zarobljenici, rafalno pucao iz vatrenog oružja po tijelima ubijenih.

Među zarobljenim civilima srpske nacionalnosti nalazili su se Branko Simić, Petko Simić, Miodrag Rakić, Miladin Tubić, Ivan Cvjetinović, Nedeljko Gligić, Marko Jeremić, LJubiša Gligorić i Dragomir Vujadinović.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Nakon hapšenja, policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ osumnjičene će sprovesti tužiocu, koji će ih ispitati i donijeti odluku o daljim aktivnostima, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se