10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Uhapšen Fahrudin Radončić!

SARAJEVO – Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili su danas Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB), zbog sumnje da je ometao rad pravosuđa.

Iz SIPA je potvrđeno da je u okviru akcije „Lutka 2“ Radončić uhapšen na području Hadžića. Priveden je u službene prostorije Agencije radi kriminalističke obrade. Kako smo nezvanično saznali, pripadnici SIPA naoružani dugim cijevima prilikom hapšenja su Radončića presreli, zaustavili i izvukli iz automobila u kome se nalazio.

Uporedo s hapšenjem, obavljeni su pretresi na nekoliko lokacija, javljaju Nezavisne novine.

Pretresene su prostorije u zgradi Avaz Twist Tower u Sarajevu, u prisustvu poznate sarajevske advokatice Vasvije Vidović, koja će najvjerovatnije braniti Radončića. Kako se saznaje, pretresene su prostorije tornja koje je za svoje potrebe koristio Radončić, kao i njegova vikendica.

SIPA je, navodno, pretresla i Radončićev stan u Importanne centru.

„Negdje iza 15 sati pripadnici SIPA upali su u redakciju ‘Dnevnog avaza’, što i nije toliko problem koliko je problem činjenica da su to učinili sa dugim cijevima“, rekao je Faruk Vele, glavni i odgovorni urednik tog lista.

Kako saznajemo, pripadnici SIPA su iz redakcije izuzeli određenu dokumentaciju i nekoliko računara.

Međutim, iz SIPA je stiglo saopštenje u kojem je navedeno da nisu izvršili pretres u redakciji.

„Radi pravilnog informiranja javnosti, a budući da su određeni mediji objavili da su istražitelji SIPA u okviru akcije ‘Lutka 2’ pretresli službene prostorije ‘Dnevnog avaza’, obavještavamo javnost da predmet pretresa nije bio ovaj medij, nego isključivo prostorije koje koristi osumnjičena osoba F.R., a koje se nalaze u istom objektu“, navodi se u saopštenju SIPA.

Oko 16 sati pred „Avazovu“ zgradu je dovezen auto u kojem je Radončić uhapšen. Automobil je pretresen u garaži Avaz twist centra.

Podsjetimo, pripadnici SIPA su 11. januara, takođe u operativnoj akciji „Lutka 2“, zbog sumnje da su ometali pravosuđe uhapsili Bakira Dautbašića, sekretara Ministarstva bezbjednosti i kandidata SBB-a za ministra transporta i komunikacija BiH, te člana ove stranke Bilsenu Šahman, inače predsjednicu Komore farmaceuta Kantona Sarajevo.

Radončić je tada naglasio da je Dautbašić nevin i da ga je zbog toga Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Savjeta ministara BiH, predložio kao jedinog kandidata SBB-a za ministra transporta i komunikacija BiH.

Sud BiH je prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH i Dautbašiću i Šahmanovoj odredio pritvor, koji može trajati ili do 11. februara, ili nove sudske odluke. Pred Sudom BiH je tužilac Božo Mihajlović rekao da je svjedok Azra Sarić, u predmetu koji se vodi protiv Nasera Keljmendija za ubistvo Ramiza Delalića, izjavila da su Dautbašić i Šahmanova na nju vršili pritisak da u svom iskazu ne spominje Fahrudina Radončića.

Mihajlović je ustvrdio da je Sarićeva izjavila da je nekoliko dana prije njenog svjedočenja na nju izvršen pritisak da lažno svjedoči.

„Sarićeva potvrđuje da je Dautbašić 4. prosinca stupio u kontakt sa Sabahudinom Žujom, direktorom ‘Farmavite’, gdje je Azra Sarić zaposlena, te se s istim sastao i od njega tražio da stupi u kontakt s Azrom Sarić u vezi sa njenim svjedočenjem u Sudu BiH kako bi vršio pritisak na istu da ne spominje njegovog šefa Radončića“, rekao je Mihajlović.

Radončić je, podsjetimo, najavio da će krajem aprila u Prištini svjedočiti u procesu koji se vodi protiv Keljmendija, te je još jednom naglasio da su članovi SBB-a, i to Dautbašić i Šahmanova, apsolutno nevini.

„Nisu imali šta, niti za koga da intervenišu“, rekao je Radončić, koji je dodao da hapšenje Dautbašića nije prepreka da bude imenovan za ministra, ističući da je Dragan Čović iz šestomjesečnog pritvora otišao za člana Predsjedništva BiH i da fantastično radi taj posao.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se