14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

U BiH porodici treba 214,35 KM mjesečno za struju, vodu i telefon

MOSTAR – Numbeo je najveća i najopsežnija internetska baza u kojoj se, prije svega, mogu naći troškovi življenja u zemljama svijeta, razvrstani na različite načine, piše Večernji list BiH.

On osigurava najpreciznije i najsvježije informacije iz cijeloga svijeta koje itekako mogu biti od koristi ako se želi analizirati i imati uvid u stanje životnih troškova određene zemlje ili grupe zemalja. Ono što je zanimljivo je i to da ovaj portal nerijetko stanje u nekoj zemlji objašnjava stavljanjem u odnos podataka sa susjednim zemljama, kao i onima u bližem okruženju. Takođe je moguće vršiti poređenje sa svim zemljama svijeta.

U svom istraživanju koje je provedeno nad BiH, a koje je trajalo punih godinu i po dana, analizirali su 3680 različitih artikala. U analizu je uvršteno čak 213 različitih dobavljača, što u mnogome doprinosi detaljnosti i preciznosti ovoga istraživanja.

Tako iz ovog istraživanja u preporučenoj usporedbi možemo saznati kako su troškovi života u BiH niži 28,27 posto u odnosu na susjednu nam Hrvatsku. Takođe, cijena najma stanova i nekretnina je čak za 40,91 posto niža u odnosu na RH.

Šoping kupovina market potrošnjaInače, podaci su srednje vrijednosti najnižih i najviših cijena u određenim sektorima.

Iz evidentiranih podataka možemo vidjeti kako je najam stana u središtu grada 310,64 KM, dok se soba u predgrađima može naći i za dostupnih 221,44 KM.

Prosječna cijena hljeba je 1,04 KM, što je među najnižim u Evropi, dok je za usluge (struja, voda, telefon…) mjesečno potrebno izdvojiti u prosjeku 214,35 KM.

Ovdje možete vidjeti sve parametre i analize!

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se