4.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Tužba za torte sa Mikijem Mausom

BEOGRAD – Zbog zaštite autorskih prava u Srbiji uskoro niko neće smjeti da prodaje torte sa likovima poznatih crtanih junaka Pepa Praseta, Mikija Mausa, princeza Elze i Ane, Sunđer Boba, Munje Mekvina i drugih, piše „Blic“.

List navodi da hrvatska kompanija „Fani kejk fektori“ Tomislava LJutića, koja je otkupila prava za korišćenje pojedinih likova iz Diznijevih crtanih filmova isključivo za torte, u Srbiju stiže najkasnije u martu.

Ova kompanija je u Hrvatskoj već obavijestila sve poslastičare da je stavljanje određenih crtanih likova na torte kršenje autorskih prava i da su oni jedina firma u državi koja to pravo zadržava.

Isto obavještenje mogu očekivati i poslastičari u Srbiji kada „Fani kejk fektori“ stigne u maloprodajne lance.

LJutić kaže da je njegova firma zamolila poslastičare u Hrvatskoj „u dobroj volji“ da prestanu da proizvode takve torte i da ih prodaju.

„Mi smo pravo na korišćenje pojedinih likova iz Diznijevih i drugih crtanih filmova regulisali ugovorom i za to platili. Zato smo obavještenja poslali kao apel, ali i da korišćenje crtanih likova nije primjereno. Na isti način pokušaćemo da poradimo i na edukaciji na tržištu Srbije“, rekao je LJutić za „Blic“.

U praksi to znači da crtane likove na čije korišćenje pravo ima „Fani kejk fektori“ ne smiju da koriste konditorske kompanije, poslastičari, ali i svi oni koji se bave keteringom.

Kazne za kršenje autorskih prava koje su za fizička lica i do 200.000 dinara /oko 1.700 evra/ mogli bi da plate i oni koji u privatnoj režiji prave torte po porudžbini.

LJutić je u Hrvatskoj angažovao advokatsku kancelariju koja je slala obavještenja i upozorenja o kršenju autorskih prava, nakon čega će biti sprovedena kontrola poštovanja zakona.

„Mi ćemo posle toga obavestiti kompaniju `Dizni` o situaciji na tržištu i o problemima sa kršenjem autorskih prava, a kompanija koja je davalac licence treba da odluči kako će reagovati“, rekao je za „Blic“ advokat Danijel Antun Banić.

Kazna za kršenje autorskih prava u Srbiji je od 50.000 dinara /oko 409 evra/ do čak milion dinara /oko 8.200 evra/, a tretira se i kao krivično djelo za koje je zaprijećena kazna zatvora do tri godine.

U Hrvatskoj predviđena kazna je od 1.300 do 2.600 evra.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se