4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Temperaturni šok: Do kraja sedmice temperature u BiH i do 14 stepeni

SARAJEVO – Prema najavama iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda do kraja sedmice temperature u Bosni i Hercegovini će porasti i do 14 stepeni Celzijusa.

Nakon izuzetno niskih temperatura i hladnog vremena u BiH, u narednih nekoliko dana u našoj zemlji doći će do svojevrsnog temperaturnog šoka i vrlo toplog vremena. Građani će itekako osjetiti ove nagle promjene u temperaturi, pogotovo srčani bolesnici.

“Vremenske oscilacije u toku ove sedmice će se negativno odraziti po zdravlje građana, pogotovo na hronične bolesnike, srčane bolesnike i one koji su imali moždani udar. Svaka promjena temperature, ekstremno niska ili nagli porast temperature traži da se ljudski organizam adaptira. Ta adaptacija našeg organizma na prihavatanje ovakvih temperatura traje od 24 do 48 sati”, kazala je za N1 Sena Softić – Taljanović, direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS.

U tom periodu dr. Softić – Taljanović preporučuje građanima da obavezno koriste svoju terapiju, da je ne mijenjaju i da se kontrolišu kod svog ljekara.

“U slučaju naglog pogoršanja hronične bolesti je alarm Hitnoj pomoći da dođemo i intervenišemo. Srce ne voli hladnoću već voli kad mu je toplo. Zbog toga ne preporučujemo izlaske u ranim jutarnjim satima kada su niske temperature kao ni u kasnim popodnevnim satima. Pogotovo treba zaštiti periferiju, a to su prsti, uši, nos i glava jer su ti sitni krvni sudovi koji se sužavaju usljed hladnoće”, kaže dr. Softić – Taljanović.

Prognoza za Zvornik za kraj januara i pocetak februara
Prognoza za Zvornik za kraj januara i početak februara

“Što se tiče najava dolaska visokih temperatura i tu treba biti oprezan i ispoštovati preporuke iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć”, dodala je ona.

Najtopliji dani u ovoj sedmici bit će srijeda i četvrtak sa temperaturama i do 14 stepeni Celzijusa. Slične temperature preovladavat će i početkom februara s tim da će 2. februara biti izuzetno toplo vrijeme sa temperaturom i do 16 stepeni.

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u naredna četiri dana:

U utorak, u centralnim istočnim i sjeveroistočnim područjima pretežno oblačno, prije podne sa slabom kišom, na planinama i slab snijeg. U Krajini, zapadnim područjima Bosne i u Hercegovini sunčano uz umjerenu naoblaku. Vjetar slab promijenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 4°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 5 i 10°C, na jugu i u Krajini do 14°C.

U srijedu, preovladavaće malo do umjereno oblačno vrijeme. Ujutro je moguća magla po kotlinama u centralnim i istočnim područjima. Poslije podne u Hercegovni i zapadu Bosne naoblačenje. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 4°C, na jugu zemlje od 2 do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 6 i 13°C.

U četvrtak, u zapadnim područjima Bosne i u Hercegovini oblačno, lokalno sa slabom kratkotrajnom kišom. U ostatku zemlje sunčano uz umjerenu naoblaku. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 7 i 14°C.

U petak, očekuje se naoblačenje sa zapada. U Bosni poslije podne kiša. Vjetar slab, ujutro jugo, sredinom dana u skretanju na sjeverni i sjeverozapadni smjer. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 5 i 10°C, na jugu od 10 do 14°C.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se