13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Tarik Mahmud Ahmed al Savah najveći izvor terorističke prijetnje u Evropi

Tarik Mahmud Ahmed al Savah, koji je iz Gvantanama, nakon trinaest godina isporučen BiH, u ovom trenutku je najveći izvor terorističke prijetnje u Evropi, a posebno na Zapadnom Balkanu, upozorio je stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

“Izjava ministra inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Igora Crnatka da Al Savah ne bi trebalo da predstavlja bezbjednosnu prijetnju obično je lupetanje neobavještene osobe i očigledan primjer pomoći teroristima i ulagivanje njihovim pokroviteljima u Sarajevu. Sramotno je i izdajničko Crnatkovo umanjivanje terorističke prijetnje koja zaslužuje samo prezir i zahtjeve za njegovu smjenu”, istakao je Galijašević.

U personalnom dosjeu Al Savaha koji je otvoren 2008. godine u Gvantanamu, a koji je u posjedu Srne, navodi se da je rođen 2. novembra 1957. godine u Aleksandriji, u Egiptu, od oca Mahmuda i majke Semavat, rođene Halil.

al-savanahNjegov jedinstveni matični broj je 0211957190058. Upisan je u matičnu knjigu rođenih u Zenici, 15. marta 1996. godine, pod brojem 1.100 , na osnovu Odluke CSB Zenica broj 21-07 / 200-1483 od 13. mart 1996. godine.

U personalnom dosjeu koji je vođen u Gvantanamu upisano je da je u ovaj zatvor isporučen 16. novembra 2007.

U početku je bio veoma agresivan prema stražarima, osoblju, čak i drugim zatvorenicima, a četiri posljednje godine boravka u zatvoru postao je kooperativan. Priznao je da je pripadnik vrha Al kaide i da je njegova uloga bila specijalna obuka pripadnika Al kaide za pravljanje posebnih vrsta eksploziva i njihovu ugradnju u svakodnevno korištene predmete, kao i za potrebe bombaša samoubica.

Obučio je nekoliko stotina pripadnika Al kaide za ugradnju i korištenje eksploziva u cipelama, prslucima, časovnicima, hemijskim olovkama, fudbalskim loptama, televizorima i raznim drugim uređajima.

Učestvovao je u pripremi eksploziva za napad na svjetski trgovinski centar u NJujorku 11. septembra 2001. godine.

Predvodio je poznati “Ebu Ubejdah kamp” za obuku Al kaidinih terorista za izvođenje terorističkih akcija na prekookeanskim letovima i u svim vrstama saobraćaja u vazduhu, na kopnu i na moru. Za rad tog kampa direktno i lično je pohvaljen od Osame bin Ladena.

Priznao je i da je kao član Al kaide razvio specijalizovane improvizovane eksplozivne naprave /IEDs/ za upotrebu protiv američkih vojnih snaga i civila.

Obavještajne službe SAD utvrdile su da je u ratu u BiH učestvovao u redovima Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i da je imao pseudoniim “Al Layth”, te da je bio nepopustljiv i hrabar.

Poslije rata u BiH radio je kao računovođa u “El Karama”, firmi komandanta odreda “El mudžahedin” Abu Malija.

Kada je riječ o ovom zarobljeniku Gvantanama i njegovom povratku u BiH, Galijašević u izjavi Srni ističe da je posebno zastrašujuća konstatacija američkih istražitelja o Al Savahovoj kooperativnosti i ulozi u rasvjetljavanju mnogih terorističkih grupa i organizacija – njihove organizacione i komandne strukture, te načina izvođenja terorističkih akcija.

“Istražitelji konstatuju da je Al Savah izuzetno inteligentan i iskusan terorista i da ja postao njihov saradnik. Posebno je bitno da američki istražitelji Vojno-obavještajne službe konstatuju kako su sigurni da će Al Savah nastaviti sa djelovanjem u terorističkim organizacijama i da će nastaviti sve ranije aktivnosti, ali i da će ih on, uglavnom, obavještavati o tome, te da im može biti koristan”, ističe Galijašević.

On je ocijenio da način na koji je ovakvu osobu, sa ovakvim procjenama iz američkih službi, Igor Crnadak procijenio kao osobu koja “ne predstavlja prijetnju” jeste klasično rušenje bezbjednosti zemlje i cijele Evropske unije, ali i nastavak “ludačke politike prema terorističkoj prijetnji koju provodi Bakir Izetbegović uz pomoć svojih poltrona iz Republike Srpske – Dragana Mektića i Perice Stanića, kao i još nekih pojedinaca u zajedničkim institucijama BiH”.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se