4.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Sutra plivanje za časni krst

ZVORNIK – U Zvorniku će plivanje za Časni krst sutra, na Bogojavljenje, biti održano na Zvorničkom jezeru, najavili su Crkvena opština Zvornik i zvornički Rafting klub „Eko Drina“.

Prije plivanja za Časni krst, u Crkvi Svetog arhiđakona Stefana u zvorničkom naselju Sveti Stefan, biće služena sveta liturgija.

Sveštenik Rade Tešić rekao je da će na Zvorničkom jezeru u 12.00 časova biti obavljeno blagosiljanje plivača, a nakon toga i plivanje za Časni krst.

On je naveo da se zainteresovani mogu prijaviti na mjestu okupljanja i na sam dan plivanja.

„Sve kandidate za plivanje pregledaće ljekar koji će odlučiti da li mogu da učestvuju u takmičenju“, rekao je Tešić.

PLIVANJE I U SREBRENICI I BRATUNCU

Bogojavljensko plivanje za Časni krst biće organizovano na akumulacionom Perućačkom jezeru na Drini u blizini manastira Karno, rekao je Srni srebrenički sveštenik protojerej Aleksandar Mlađenović.

Organizatori ove duhovno-sportske manifestacije su manastir Pokrova Presvete Bogorodice u Karnu i Srpska pravoslavna crkvena opština Srebrenica.

Bogojavljenskom plivanju prethodiće sveta liturgija u manstiru.

Pobjedniku će pripasti Časni krst, a i ostali učesnici dobiće skromne nagrade.

Na pravoslavni praznik Bogojavljenje biće održano tradicionalno plivanje za Časni krst na Drini kod bratunačkog izletišta Rajska plaža.

Takmičenje će početi u 12.00 časova. Prethodno će biti služena sveta liturgija u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice nakon čega će litija krenuti prema Rajskoj plaži.

Dužina staze kojom će se plivati je 33 metra, što simbolizuje godine života Isusa Hrista na zemlji.

Plivanje za Časni krst organizuju Srpska crkvena opština, Srpsko dobrotvorno i kulturno-prosvjetno društvo „Sveti Vasilije Veliki“ i Eko-rafting klub „Rajska plaža“ uz podršku opštine Bratunac.

I ove godine obezbijeđena je vrijedna nagrada za pobjednika, a, kao i ranije, biće darovani svi učesnici.

Nakon uručivanja nagrada uslijediće zabavni program na Rajskoj plaži uz čaj i kuvano vino.

BANJALUKA: SUTRA U VRBASU PLIVANJE ZA ČASNI KRST

U Banjaluci će sutra, povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja, biti održana bogojavljenska litija i plivanje za Časni krst, saopšteno je iz Gradske uprave.
Za Časni krst ove godine bi trebalo da pliva 35 mladića. Poobjednik će biti darovan zlatnikom, a ostali plivači prigodnim poklonima.

NJegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem služiće u Sabornom hramu Hrista Spasitelja Svetu arhijerejsku liturgiju, koja je zakazana za 9.00 časova.

Nakon liturgije, u 12.00 časova, ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja krenuće bogojavljenska litija ulicama grada ka Gradskom, odnosno mostu Patre, gdje će takmičari u Vrbasu plivati za Časni krst.

Zbog održavanja bogojavljanske liturgije, u okviru koje je predviđeno kretanje svečane litije od Sabornog hrama Hrista Spasitelja do Gradskog mosta, biće obustavljen saobraćaj od 11.00 do 14.00 časova.

Saobraćaj će biti obustavljen u ulicama Kralja Petra Prvog Karađorđevića, na dijelu od Aleje Svetog Save do Bulevara cara Dušana, zatim Marije Bursać, na dijelu od Kninske do kralja Petra Prvog Karađorđevića, te Bulevar cara Dušana, na dijelu od Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića do Ulice Đure Daničića.

PRIJEDOR: PLIVANJE U SANI

U Prijedoru će sutra, na Bogojavljenje, biti organizovano plivanje za Časni krst u rijeci Sani.

Protojerej-stavrofor Ranko Maletić rekao je da će program početi u 9.00 časova služenjem Svete liturgije u Crkvi Svete Trojice, a biće nastavljen bogojavljenskom litijom glavnim gradskim ulicama do rijeke Sane, gdje će biti osveštana voda i spušten krst u Sanu.

„Bogojavljenje je veliki pravoslavni praznik i zato želimo da ga obilježimo dostojanstveno“, rekao je Maletić novinarima u Prijedoru.

U programu će učestvovati kulturno-umjetnička društva „Doktor Mladen Stojanović“ i „Kozara“, kao Hor „Vila“.

Pokrovitelji događaja su crkvena opština Prijedor i gradska uprava.

SUTRA NA I SAVI TRADICIONALNO BOGOJAVLJENSKO PLIVANJE ZA ČASNI KRST

Na rijeci Savi u Brčkom sutra će biti upriličeno veliko tradicionalno bogojavljensko plivanje za Časni krst, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkvene opštine Brčko.
U brčanskom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u 8.30 časova biće priređen doček NJegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma, a u 9.00 časova biće služena Sveta arhijerejska liturgija.

U 11.30 časova iz porte hrama Uspenja Presvete Bogorodice krenuće svečana litija do plivališta „Ficibajer“, gdje će u 12.00 časova početi plivanje za Časni krst, a po završetku takmičenja biće proglašen pobjednik.

ISTOČNO SARAJEVO: PLIVANJE ZA ČASNI KRST

U Istočnom Sarajevu sutra, na Bogojavljenje, prvi put biće organizovano plivanje za Časni bogojavljenski krst, za koje se prijavilo 15 takmičara.
Predsjednik Organizacionog odbora Ranko Skakavac izjavio je Srni da je start plivanja zakazan za 12.00 časova u rijeci Željeznici kod mosta „Ratko Močević“ u Vojkovićima.

On je naveo da do Časnog krsta treba plivati 33 metra, što simboliše godinu kada se krstio Isus Hrist.

Ko prvi dopliva do krsta za nagradu će dobiti vrijedan zlatni medaljon, a nagrade su predviđene i za sve ostali učesnike.

Organizatori ove manifestacije su Srpska pravoslavna crkvena opština Vojkovići, Srpsko kulturno-umjetničko društvo „Vojkovići“ i DŽudo klub „Famos“.

SRBIJA: I OVE GODINE PLIVANJE ZA ČASNI KRST

Na Dunavu u Zemunu i Grockoj sutra će, na Bogojavljenje, biti obavljeno tradicionalno plivanje za Časni krst.
U Zemunu se plivanje za Časni krst organizuje već 19. put u saradnji opštine, Srpske pravoslavne crkve i Svebor saveza Beograda.

Učesnici ove trke ne mogu da imaju manje od 18 i više od 60 godina, a prije plivanja biće organizovani besplatni ljekarski pregledi 18. januara.

Svetkovanje Bogojavljenja počinje 19. januara u 9.00 časova liturgijom u Hramu Svetog Oca Nikolaja, nastavlja se litijom centralnim zemunskim ulicama do Zemunskog keja, kada tačno u podne počinje Bogojavljenska trka.

Sa druge strane, u Grockoj će se tradicionalno za Časni krst takmičiti oko 40 plivača, a manifestaciju organizuju sveštenstvo Crkve Svete Trojice i Gradska opština Grocka uz pomoć lokalnih sponzora i javnih preduzeća.

Liturgija u Crkvi Svete Trojice u Grockoj počeće u 8.00 časova, a poslije liturgije održaće se Veliko vodoosvećenje u porti crkve. Litija će krenuti u 11.15 časova ka Dunavskom keju u Grockoj, gde će se od 11.45 časova uz prigodan program održati tradicionalna Bogojavljenska molitva, a u podne plivanje za Časni krst.

Učesnik koji bude prvi doplivao do Časnog krsta dobija zlatni krst, dar gročanskih zlatara, drveni krst, plašt i cvjetni vijenac, a ostali učesnici dobiće prigodne poklone.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se