18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Stepinac nije bio ratni zločinac, ali nije svetac

ZAGREB – Hrvatski istoričar Hrvoje Klasić ne misli da je kardinal Alojzije Stepinac bio ratni zločinac, „ali ga ono što je činio za vrijeme Drugog svjetskog rata ne čini svetim“.

Hrvatski istoričar Klasić ocjenjuje da je suđenje Stepincu za vrijeme komunističkih vlasti bilo montirano, ali navodi da nema dokaza da je on otrovan.

„Kada se neko želi proglasiti svetim, onda on mora biti mučenik i zato puno slušamo o tome kako je Stepinac bio trovan, ozračen, maltretiran. Ali, ne postoje dokazi za to“ – navodi hrvatski istoričar za televiziju „N1“.

On ukazuje i na činjenicu da dokazi ne igraju veliku ulogu kod onih koji žele da ostvare svoje težnje.

„Pogledajte na internetu – nema dokaza da je Stepinac mučen. Naprotiv. Institut `Ruđer Bošković` poručio je da to nikad nije dokazano.

Iz Rima je tražena obdukcija kada je Stepinac umro, ali i 1993. godine u vrijeme kardinala Franje Kuharića. Ni tada nisu pronađeni dokazi o trovanju“ – napominje istoričar Klasić.

On je zadovoljan što je papa Franjo formirao komisiju o Stepincu u koju su ušli i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Klasić napominje da mnogi ignorišu činjenice, pa je slična stvar i kada neko upita zagovornike ustaškog pozdrava „Za dom spremni“: „Kada se taj pozdrav koristio prije 1941?“

Ali, oni i dalje, bez obzira što za njihove tvrdnje ne postoji ni jedan dokaz, pričaju da je to „stari hrvatski pozdrav“.

Klasić takođe smatra da je od samog držanja misa za ustaškog poglavnika Pavelića važnije šta sveštenici misle o samom Paveliću i NDH.

„Nisu ljudi koji su bili na misi dolazili da se mole za grijehe i pokajništvo, nego zato što podržavaju Pavelića i NDH. Veliki broj sveštenika koji drže ove mise dijeli njihovo mišljenje“ – upozorava istoričar Klasić.

On navodi da je sve što se događa oko Katoličke crkve u Hrvatskoj obavijeno velom misterije, pa se i istoričari susreću sa ozbiljnim problemima u svom radu.

„Istraživači nemaju uvid u dokumentaciju kada žele da saznaju šta se događalo i u čemu je kler sudjelovao. Javljaju se nelagoda i strah. Ako naiđete na takav dokument – odmah ste `protivnik Hrvatske`, `Jugosloven` i slično“ – objašnjava Hrvoje Klasić.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se