15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Srpska slavi 24. rođendan

BANJALUKA – U Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci danas će biti služena Sveta arhijerejska liturgija i slavski obred, povodom Dana i krsne slave Republike Srpske – Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana, a svečana akademija pod nazivom „Zavjet slobode“ biće održana u Sportskoj dvorani „Borik“.

Liturgiji koju će u 9.00 časova služiti Njegova svetost patrijarh srpski Irinej prisustvovaće, između ostalih, predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, najavljeno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Liturgiju će služiti patrijarh Irinej sa početkom u 9.00 časova. Doček patrijarha planiran je za 8.30 časova ispred Hrama Hrista Spasitelja, objavljeno na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Obilježavanje 9. januara biće nastavljeno svečanom akademijom koja će biti održana u Sportskoj dvorani „Borik“ u 13.00 časova, dok je za 15.00 časova u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske zakazan svečani prijem, kojem će prisustvovati i premijer Srpske.

Svečanostima povodom obilježavanja 24. rođendana Republike Srpske prisustvovaće brojne ugledne zvanice, uključujući delegaciju Vlade Srbije, predvođenu premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji će u Banjaluci u 12.00 časova razgovarati sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i Cvijanovićevom u Palati Republike. Vučića će na banjalučkom aerodromu dočekati premijer RS Željka Cvijanović.

Svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana Republike Srpske prisustvovaće, između ostalih, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Željka Cvijanović, te član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Na svečanoj akademiji pod nazivom „Zavjet slobode“ trebalo bi da besjedi akademik Matija Bećković.

Dan Republike Srpske ove godine obilježava se, nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku da je neustavan dio Zakona o praznicima Srpske koji propisuje da se taj praznik proslavlja 9. januara. Zvaničnici Republike Srpske odbacilu su odluku Ustavnog suda, poručivši da će Srpska nastaviti da slavi svoj rođendan.

Srpska je osnovana 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se