9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Srpska je utemeljena na istini i božijoj pravdi

BANJALUKA – NJegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je da Republika Srpska danas slavi svoj rođendan i da je utemeljena na istini i božijoj pravdi.

Patrijarh Irinej je pozvao srpski narod i srpske predstavnike na jedinstvo.

„Oni koji vas vode, vode vas dobrim putem. Svima nama ostaje da ih podržimo da taj put urodi plodom koji će Bog blagosloviti – narod i Republiku Srpsku“, rekao je patrijarh srpski u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci nakon Svete arhijerejske liturgije povodom Dana i krsne slave Republike Srpske – Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana.

Patrijarh Irinej je rekao da srpski narod slavi Gospoda i Republiku Srpsku Bogom blagoslovenu i blagodašću božijom osvećenu, što garantuje njen život i budućnost.

„Danas je veliki dan za cijeli srpski narod u otadžbini i one koji su otišli silom prilika u svet“, rekao je patrijarh Irinej.

On je rekao da i danas mnogi „škrguću zubima“ na Republiku Srpsku, ali im je uzaludno to škrgutanje sve dok Gospod blagoslovi narod – nasljednike onih koji su položili svoje živote za Republiku Srpsku.

„Republika Srpska je postavljena na krvlju i kostima svetih mučenika, a sve što je postavljeno na krvlju i istini i za ime božije je vječno i neprolazno“, istakao je patrijarh Irinej.

On je rekao da srpska crkva zato moli Gospoda da blagoslovi narod Republike Srpske, Srbije i sveukupan srpski narod, ma gdje se on nalazio, jer je to sveti narod koji je postradao za Hrista.

Patrijarh je nakon svete arhijerejske liturgije osveštao slavski kolač, a ovom činu prisustvovao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik,premijer Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin, ministar pravde Srbije Nikola Selaković i predstavnici Vlade Republike Srpske.

NJegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem poručio je da Republici Srpskoj niko ne može osporiti pravo da slavi Dan Republike i krsnu slavu Svetog arhiđakona Stefana.

„Krsna slava je drugo ime Srbinovo. Po tome nas prepoznaju i dobronamjerni ljudi i narodi, ali i nedobronamjerni koji pokušavaju da nam ospore neosporivo – pravo na krsnu slavu“, rekao je vladika Jefrem nakon Svete arhijerejske liturgije.

Vladika je zamolio NJegovu svetost patrijarha srpskog Irineja da blagoslovi srpski narod, Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo, da se pomoli i umoli svetitelje da budu putokaz koji vodi u život vječni.

„Vaš dolazak i boravak u našoj sredini, a posebno služenje Svete liturgije, za sve nas je ohrabrenje i duhovna radost. Vaš dolazak je, za nas u Republici Srpskoj, potreban da sve što činimo ima smisla i da se temelji na istini koja se poistovjećuje sa Hristom koji je rekao: `Ja sam put, istina je život, bez mene ne možete ništa činiti“, naglasio je vladika Jefrem.

On je gostima poželio dobrodošlicu u banjalučku eparhiju, grad Banjaluku i Republiku Srpsku.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se