23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Srebrenica: Pritiscima uvode bosanski jezik

SREBRENICA – Pojedini roditelji učenika bošnjačke nacionalnosti iz „Prve osnovne škole“ u Srebrenici tvrde da je u dnevnicima i đačkim knjižicama njihove djece u rubrici jezika upisan bosanski jezik iako je Ministarstvo prosvjete i kulture RS donijelo odluku da ta rubrika ostane prazna, a da ocjene budu saopštene usmeno.

Ministar prosvjete i kulture Dane Malešević kaže da je sugerisao školi da rubrika za jezik ostane prazna i da knjižice ne budu podijeljene na kraju prvog polugodišta.

– Razgovarao sam sa poslanicima bošnjačke nacionalnosti i oni su se saglasili sa odlukom da polje ostane prazno i da na roditeljskom sastanku bude saopštena ocjena. Da li je i šta upisano u knjižice ne znam, jer ih nisam vidio, ali je rubrika trebalo da ostane prazna – kaže Malešević.

On je rekao da do kraja školske godine ima nekoliko mjeseci za postizanje dogovora u vezi sa jezikom i da je njegova dužnost da brani Ustav RS.

– Mi insistiramo na onome što piše u Ustavu i nemoguće je izmišljati nešto drugo. Moj zadatak je da štitim Ustav i zalažem se za njegovo sprovođenje. U Ustavu nema kategorije bosanski jezik – rekao je Malešević.

Alija Tabaković čije dijete pohađa „Prvu osnovnu školu“ tvrdi da mu je direktor škole Dragi Jovanović potvrdio da je u knjižicama upisan bosanski jezik. Dodaje da je razlog zbog kojeg knjižice nisu podijeljene to što u susjednim opštinama u knjižicama i dnevnicima nije upisan bosanski jezik.

– Pokazao mi je dnevnik i lično sam se uvjerio da u njemu piše bosanski jezik. Planirali smo obustaviti nastvu što knjižice nisu podijeljene jer sumnjamo da je prostor ostao prazan, ali uvjerili su nas da nije tako – kaže Tabaković.

Jovanović je rekao da nema vremena za prazne razgovore navodeći da sve radi po nalozima Ministarstva prosvjete i kulture RS. Predsjednik Savjeta roditelja „Prve osnovne škole“ Ljiljana Stevanović kaže da bi djeci i roditeljima trebalo biti svejedno kako će se jezik zvati i ocijenila da su pritisci da piše bosanski vjerovatno politički.

Sud

Osnovni sud u Banjaluci ranije je donio presudu kojom je odbio tužbeni zahtjev roditelja i učenika iz Konjević Polja kod Bratunca u vezi sa utvrđenjem diskriminacije u odnosu na pravo na školovanje na bosanskom jeziku. Sud je u odluci naveo da u RS ne postoji bosanski jezik nego samo jezik bošnjačkog naroda, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se