18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Soroš tajnim planom ruši vlade Srbije i Srpske?

BANJALUKA – Američki milijarder DŽordž Soroš, prema tajnom planu za 2016. godinu, čiji su se detalji pojavili u javnosti, stajaće iza pokušaja obojene revolucije u Republici Srpskoj i Srbiji, čiji je cilj zbacivanje njihovih vlada, piše „Glas Srpske“.

Soroš je, kako prenose američki mediji, kreirao plan od 10 tačaka na kojima će koncentrisati sredstva i napore svojih nevladinih organizacija, povezanih sa obavještajnim agencijama, a na njemu su se našle vlasti Srbije i Republike Srpske.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić rekao je da nema informacije iz prve ruke o vjerodostojnosti tajnog plana američkog milijardera, ali da je Soroš bio jedan od glavih finansijera svih obojenih revolucija i da je svojevremeno podržao i opoziciju u Srbiji.

„Tada sam bio dio te opozicije. To Soroševo otvoreno društvo direktno je sarađivalo sa nama usmjeravajući nam direktno sredstva. NJegova fondacija se u međuvremenu promijenila, ali je ostala vrlo aktivna. Mi svaki dan osjećamo pokušaje stvaranja nestabilnosti u Srpskoj i to je jeste najveći izazov u 2016. godini“, rekao je Kesić.

On je naglasio da je Soroš direktno učestvovao u finansiranju stvaranja samoproglašenog Kosova i da je njegova fondacija bila aktivna za vrijeme ratova u BiH i Hrvatskoj.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da je i taj plan dokaz da geopolitička ukrštenica na Balkanu još nije završena.

„Mi tradicionalno na toj ukrštenici ne stojimo dobro. Zato smo ranije ostajali bez velikog broja stanovnika i teritorije. Bitno je da budemo svjesni tih procesa, pa makar bili i odgođeni, jer imamo ozbiljna iskustva o svojim stradanjima u posljednjih sto godina. Nadam se da imamo taj uslovni refleks i da je on jači od međusrpskih gluposti, odnosno raznih domaćih špijuna i satelita“, rekao je Stevandić.

Član Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić smatra da ima dosta onih koji žele da Srpska bude što manja ili da je uopšte ne bude i da je pred srpskim zvaničnicima težak, ali ne i nerješiv zadatak.

Ona je navela da je Rusija faktor na koji se mora računati. „Ne može se više svašta raditi na Balkanu, a da o tome ne bude pitana i Rusija. Najneprijatnije u svemu je što su domaće snage zainteresovane za slične stvari jer je riječ o bjesomučnoj borbi za vlast“, kaže Majkićeva.

„Glas Srpske“ prenosi pisanje američkih medija, koji navode da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prijeti da će proglasiti nezavisnost i da ima podršku Srbije i ruskog predsjednika Vladimira Putina, kao i da je Soroš odlučio da ukoni sve prepreke i da dovede na vlast „kompatibilne i antiruske snage u obje republike“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se