8.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Širenje NATO-a na Balkan – opasan proces

BEOGRAD – Potpredsjednik ruske Vlade Dmitrij Rogozin izjavio je da Rusija ima negativan odnos prema širenju NATO-a na Balkanu i da ga vidi kao „opasan i provokativan proces“.

Rogozin je rekao za „Politiku“ da širenje NATO-a na Crnu Goru smatra neprihvatljivim.

„Mi na to širenje gledamo kao na opasan i provokativan proces i, naravno, ne možemo da ne reagujemo. Odnosimo se prema tome kategorički negativno. Smatramo da je i širenje na Sloveniju i Hrvatsku bilo nepravilno djelovanje, a širenje na Crnu Goru i potencijalno na Makedoniju, kod nas izaziva ozbiljna pitanja“, rekao je Rogozin.

Upitan da li je namjera Hrvatske da nabavi od SAD balističke rakete dometa 300 kilometara predstavlja prijetnju za Srbiju, Rogozin je odgovorio citirajući njemačkog kancelara Ota fon Bizmarka da „treba gledati potencijale, a ne namjere“.

„Ako vaš susjed ima oružje i to ne odbrambeno već ofanzivno sa dometom koji pokriva vašu teritoriju uvijek morate i sebi i njemu da postavite pitanje zašto i protiv koga je sve to“, rekao je Rogozin.

On je izrazio sumnju u objašnjenje da je uzrok naoružavanju teroristička prijetnja, ističući da je „jasno da se protiv terorista na taj način ne bori“.

„Kaže se da NATO ne prijeti nikome, da je to odbrambeni savez i da pristupanje donosi tim državama više bezbjednosti. To su poznate propaganističke formule. NJihova propaganda ima cilj da oslabi pažnju prema onim problemima koje realno izaziva širenje NATO-a. Da li će isporuka balističkih raketa Hrvatskoj doneti ovoj zemlji više bezbjednosti?“, upitao je Rogozin.

On je ocijenio da američka protivraketna odbrana u Evropi uopšte nije štit, već ofanzivno sredstvo.

„To je sastavni dio ideje o munjevitim globalnim udarima, odnosno provokacija i dio ofanzivnog plana protiv Rusije“, kaže Rogozin.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se