4.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Saudijska Arabija finansira tajnu operaciju CIA u Siriji

NJUJORK – Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) veoma je zavisna od Saudijske Arabije u izvođenju tajne operacije naoružavanja sirijskih pobunjenika, piše „Njujork tajms“.

Saudijska Arabija je decenijama snadbijevala SAD novcem i čuvala njihove tajne kada je Vašington ulazio u daleke konflikte. Ponekad su države zajedno radile, ponekad su Saudijci „jednostavno ispisivali čekove za tajne operacije Amerikanaca“.

Što se tiče rata u Siriji, CIA i Saudijska Arabija su se još 2013. godine dogovorile o zajedničkom izvođenju tajne operacije „Sikomor“ za obuku sirijskih pobunjenika.

Prema dogovoru, Saudijci su isporučivali naoružanje i davali novac, dok su pripadnici CIA učili pobunjenike da rukuju automatima „kalašnjikov“ i protivtenkovskim raketama, piše „Njujork tajms“, pozivajući se na bivše i sadašnje predstavnike administracije predsednika SAD.

Sada je u odnosima Vašingtona i Rijada došlo do izmjena, jer su SAD postale manje zavisne od uvoza nafte i počele da se približavaju Iranu.

Ipak, savez kao i pre ostaje na snazi, „na površini ga održavaju saudijski novac i zajednički interesi.

„Održavanje zajedničke operacije je jedan od faktora zašto SAD ne žele otvoreno da kritikuju Saudijsku Arabiju zbog kršenja ljudskih prava, odnosa prema ženama i podrške radikalnom islamskom pokretu — vahabizmu“, piše u članku.

„Saudijci ne kriju da pružaju pomoć Amerikancima u naoružanju pobunjeničkih grupa u Siriji, ali stepen njihove saradnje sa CIA u tajnoj operaciji i finansijskoj podršci (američkih specijalnih službi) nije bila poznata“, piše list, pozivajući se na neke sadašnje i bivše američke činovnike, kao i na pojedine predstavnike zemalja Persijskog zaliva.

Američki činovnici nisu saopštili obim sredstava koje izdvaja Saudijska Arabija za obuku pobunjenika, koji se bore protiv vlasti predsednika Bašara al Asada, ali izjavljuju da sada pomoć Saudijaca iznosi „nekoliko milijardi dolara“, piše u članku.

Princ Bandar bin Sultan, koji je od 2012. do 2014. godine bio generalni direktor obaveštajne službe Saudijske Arabije, naložio je saudijskim agentima da „u istočnoj Evropi kupe hiljade automata ’kalašnjikov‘ i milione borbenih kompleta za sirijske pobunjenike“.

CIA je Saudijcima pomogla, između ostalog, da sklope veliki ugovor sa Hrvatskom 2012. godine.

Same SAD su u to vrijeme bile najvećim dijelom „van igre“, isporučujući prema nalogu Bijele kuće nesmrtonosno oružje pobunjenicima.

Ipak, kasnije je predsjednik Barak Obama dao odobrenje CIA da direktno naoružava i obučava ustanike, piše list.

Zajednički program CIA i Saudijaca o naoružanju i obuci pobunjenika nema ništa zajedničko sa programom o čijem prekidu je Pentagon ranije obavijestio javnost. Završeni program Ministarstva odbrane SAD bio je usmjeren na obuku pobunjenika za borbu protiv ISIL-a . Program CIA je orijentisan za borbu protiv sirijskih vladinih snaga, navodi „Njujork tajms“, javlja Sputnjik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se